În Ajun de Crăciun, spre seară, Moşi Crăciun cu saci în spate alergau spre maşini sau în scara blocurilor. Erau atât de iuţi încât nici nu îi puteai surprinde cu aparatul foto. Tradiţia colindatului din casă în casă, dar nu pentru colaci, mere sau nuci, ci pentru bani, s-a păstrat şi în acest an. Copii harnici şi dornici de a strânge ceva la puşculiţă au pornit încă de la orele amiezii cu colinda. Spre deosebire de anii precedenţi, magazinele nu au mai fost luate cu asalt în Ajun de Crăciun. Ori oamenii s-au aprovizionat din timp, ori nu au mai avut bani.
Bani puţini - magazine pline
Ca şi anul trecut, şi în acest an Crăciunul a găsit magazinele, Piaţa Agroalimentară şi cele trei bazare din municipiul Fălticeni pline cu brazi, jucării, dulciuri, îmbrăcăminte. Salariile din ce în ce mai mici, pierderea locurilor de muncă au fost resimţite din plin de comercianţii din bazare, care erau dispuşi vineri să vândă brazii artificiali şi ornamentele pentru pom cu cât le-au achiziţionat, numai să nu rămână pe stoc. “Cine ştie ce o să mai fie până la Crăciunul de anul viitor. Nu putem rămâne cu banii blocaţi” – ne-a spus unul dintre vânzători. Şi magazinele au rămas cu rafturile şi vitrinele pline, chiar dacă în Ajunul Crăciunului au fost deschise până la ora 20 sau 21. În speranţa că vor mai vinde câte ceva şi vineri, în prima zi de Crăciun, câţiva comercianţi şi-au deschis magazinele.
Primii la cumpărături, cei veniţi din străinătate
Oferta magazinelor de îmbrăcăminte – încălţăminte, electronice şi electrocasnice nu a fost atractivă pentru Moş Crăciun, chiar dacă au fost reduceri. Singurii care s-au înnoit în materie de haine sau şi-au achiziţionat o plasmă sau un frigider nou au fost cei plecaţi la muncă în străinătate şi care au revenit în ţară pentru a-şi petrece concediul. “Am rămas cu multă marfă de sezon pe stoc. Instalaţii de pom, furtun luminos, ornamentele cu beculeţe s-au vândut foarte bine în anii trecuţi. În acest sezon, vânzările sunt un dezastru, nu ştiu ce voi face cu atâta marfă pe stoc, chiar dacă multe preţuri sunt mai mici ca anul trecut”. Faţă de anii precedenţi şi numărul maşinilor cu număr de Italia, Germania sau Anglia din parcările magazinelor din Fălticeni a fost foarte mic.
Mulţi tineri au petrecut Crăciunul în baruri
Tinerii au preferat să-l întâmpine pe Moş Crăciun în baruri şi discoteci, pentru că aici au fost organizate petreceri în Ajun, care s-au terminat spre ziuă. Chiar dacă preţul unui bilet a fost cuprins între 50 şi 100 de lei, incluzând şi “o sticlă bună de băutură pe masă”, rezervările s-au făcut cu câteva săptămâni înainte, iar cei care nu au reuşit să aibă un loc la masă au dansat şi au servit un pahar “la botul calului”.
Pe lângă distracţia specifică unui club, tinerii au putut participa la concursuri de dans, Miss Crăciuniţa şi Mister Crăciun, tombole şi cadouri din partea organizatorilor.