Bucurie mare pe copiii din Bogdăneşti, mai ales cei din clasele I – IV, dar şi preşcolarii, care au primit sâmbătă, în cea de-a doua zi de Crăciun, daruri constând în jucării, hăinuţe şi dulciuri, de la Moşu’ din Elveţia.
În acest fel s-a încheiat, pe 26 decembrie, la Şcoala Nr. 1 din Bogdăneşti, Proiectul „Comunitate pentru comunitate”, coordonat de câteva cadre didactice din Bogdăneşti, profesoara Maria Holban, profesorul Corneliu Solcanu, învăţătoarele Viorica Solcanu şi Rodica Podoleanu.
Aplauze din partea consătenilor
Proiectul a avut ca scop promovarea şi păstrarea nealterată a tradiţiilor locale, specifice sărbătorilor de Crăciun şi Anul Nou, dezvoltarea capacităţii celor implicaţi de a comunica şi realiza în echipă activităţi pentru înţelegerea valorilor tradiţionale locale cu impact în cele două comunităţi, română şi elveţiană.
Grupul folcloric „Datini de suflet” din Băgdăneşti a susţinut sâmbătă, la Şcoala Nr. 1, în prezenţa localnicilor şi copiilor care învaţă la această şcoală, precum şi a părinţilor lor, un spectacol de colinde şi obiceiuri de iarnă. Cu acelaşi spectacol, grupul din Bogdăneşti a făcut cunoscute datinile româneşti în Elveţia, zona Gland. „Copiii au primit multe cadouri, jucării pe care le-am adus prin bunăvoinţa unor oameni de suflet din Elveţia, hăinuţe, dulciuri pe care le-am cumpărat pentru fiecare copil din bugetul proiectului <Comunitate pentru comunitate>. Proiectul s-a finalizat şi cu un DVD cu filme din timpul spectacolelor pe care grupul folcloric le-a susţinut în Elveţia, dar şi un DVD cu fotografii din călătoria noastră. Aceste două DVD-uri vor putea fi urmărite de toţi copiii din Bogdăneşti, după vacanţa de iarnă, iar cadrele didactice le vor explica ce înseamnă tradiţiile populare, obiceiurile de iarnă şi cum trebuie ele păstrate şi promovate în timp”, a spus Maria Holban.
Ea a completat că o parte din jucăriile trimise de elveţieni au fost păstrate pentru ludotecă, acel loc în care jucăriile pentru copii sunt frumos aşezate pe rafturi, în aşa fel încât cei mici să vină şi să împrumute jucării cu care să se joace şi acasă, asta în condiţiile în care Primăria Bogdăneşti îşi va asuma responsabilitatea de a găsi un spaţiu în care să funcţioneze ludoteca, închisă tot de autorităţile locale.
De dragul locurilor...
Spectacolul susţinut de „Datini de suflet” sâmbătă, la Bogdăneşti, nu a fost fără emoţii pentru membrii grupului, care, de această dată, au fost aplaudaţi de consăteni. Publicul s-a dovedit a fi generos în aprecieri şi nu a contenit să-i susţină şi să-i aplaude pe tot parcursul spectacolului. Sub îndrumarea profesoarei Mihaela Grădinaru, care a fost coordonatoarea grupului, alături de învăţătorul Gheorghe Popa, de la Clubul Copiilor Fălticeni, „artiştii” au adunat aplauze şi aprecieri peste tot pe unde au susţinut spectacole în Elveţia, dar şi la ei acasă, în Bogdăneşti.
Profesoara Maria Holban le-a spus celor prezenţi sâmbătă la spectacolul de final de proiect „Comunitate pentru comunitate” că misiunea sa şi a celor care i-au fost aproape în derularea acestei acţiuni, deloc uşoară şi puţin costisitoare, şi-a atins scopul, „acela de a arăta şi străinilor că avem obiceiuri păstrate din moşi, strămoşi, că avem costume populare foarte frumoase, că putem oricând să susţinem un spectacol pe marile scene din ţară şi străinătate, pentru că suntem determinaţi să facem aceste lucruri, de dragul locurilor în care ne-am născut şi pe care vrem să le promovăm, pentru a fi cunoscute şi apreciate şi de cei din străinătate”.
Nimic nu s-ar fi putut realiza fără ei
Proiectul nu ar fi putut fi dus la bun sfârşit dacă profesoara Maria Holban nu ar fi fost sprijinită de fostul primar din Bogdăneşti profesorul Corneliu Solcanu, de sponsorii SC Dedeman Bacău, preotul Alexandru Argatu – Boroaia, UNCAP Fălticeni, Felicia Covataru, SC Nicopaul Bogdăneşti, SC Betty Ice Suceava, Ţilică Solcanu, Viorel Holban, Dana Apetri, Antoneta Leonte, Pavelică Tărăboanţă, Ionel Solcanu, interpretul Alexandru Recolciuc, SC DMV Trans Europa SRL, care a asigurat transportul grupului în străinătate.
Gestul unei românce stabilite de peste 20 de ani în Elveţia
Cea care a muncit cel mai mult şi care şi-a asumat întru totul organizarea şi aducerea românilor din Bogdăneşti în Elveţia, pentru a fi cunoscuţi cu ce au mai bun, mai valoros, a fost o fiică a satului Bogdăneşti, Teodora Hălăucescu, care a plecat în urmă cu 25 de ani de pe meleagurile natale, dar care nu şi-a uitat rădăcinile. Teodora Hălăucescu a făcut zeci de drumuri dintr-un oraş în altul, pentru a pune la punct ultimele detalii cu privire la locaţiile în care urmau să aibă loc spectacolele Grupului „Datini de suflet”, pentru promovarea evenimentelor, pentru cazarea grupului. Un gest deosebit a fost cel al unei elveţience, Elisabeth Ritz, care, după spectacolul de la Rolle, a pregătit o masă festivă pentru grupul de români, cu mâncare tradiţională elveţiană şi vin din podgoriile autohtone. Elisabeth Ritz a fost omul care a ajutat-o pe Teodora Hălăucescu să adune de la elveţieni jucării, hăinuţe, pentru copiii din Bogdăneşti, a sprijinit-o moral, dar şi cu resurse financiare, pe românca noastră din Bogdăneşti, să realizeze un lucru mare, şi anume acela de a promova tradiţiile, locurile şi oamenii din Băgdăneşti.