Se îmbracă an de an în Moş Crăciun şi merg pe la casele oamenilor cu cadouri pentru copii. Sunt moşi profesionişti, care au costume special confecţionate şi în fiecare ajun de Crăciun fac un adevărat maraton pe la domiciliile clienţilor care apelează la ei. Sunt plătiţi pentru asta, însă spun că o fac în mare măsură şi din plăcere, transformând dăruirea de cadouri într-o artă.
Reporterii Monitorul de Suceava au vorbit, ieri, cu doi dintre sucevenii care oferă servicii de Moş Crăciun. Este posibil să mai existe şi alţii, însă, cel puţin la nivelul municipiului Suceava, ei sunt cei mai cunoscuţi.
„Moş Costel”, cum îl ştie toată lumea, Constantin Dârja pe numele său real, este, de ani de zile, un Moş Crăciun cu nume, atunci când se organizează acţiuni în care se dau daruri pentru copii apelându-se adesea la el. În paralel, oferă cadouri copiilor la domiciliu, la solicitarea părinţilor, şi spune că 2009 şi criza economică nu i-au redus clientela.
„Eu am clienţi fideli, merg la ei în fiecare an, deşi unii au şi copii de clasa a V-a. Problema este că toată lumea vrea ca moşul să vină pe 24 decembrie, între 18.00 şi 20.00, şi nu poţi să intri în casă, să dai cadoul, să stai cinci minute şi apoi să fugi în altă parte. Încerc să conving părinţii că pentru copilul de 2, 3 sau 4 ani Moş Crăciun poate veni de pe 23 până pe 26 decembrie”, ne-a explicat cum stau lucrurile pe piaţă Constantin Dârja.
Are un tarif de 100 de lei şi spune că cei care apelează la el sunt de regulă oameni care nu întreabă cât îi costă acest serviciu.
„În afară de faptul că eu în luna decembrie câştig cât să-mi acopăr datoriile dintr-un an de zile, îmi şi place foarte mult ceea ce fac”, ţine să precizeze Constantin Dârja.
Moş Crăciun, lovit de criză
Un alt Moş Crăciun cu care am vorbit ieri este Romeo Bolohan. Are patru costume speciale de „moş” şi oferă cadouri copiilor, costumat în Moş Crăciun, de ani de zile.
A început ca voluntar la <Salvaţi Copiii> acum 15 ani şi, treptat, a constatat că oamenii îl plac şi i se potriveşte rolul de Moş Crăciun. An de an, a răspândit anunţuri prin municipiul Suceava, prin care îşi oferea serviciile.
„Sunt Moş Crăciun. Sunaţi-mă şi vin la voi”, şi-a promovat şi în acest an oferta bărbatul, în viaţa de zi cu zi profesor de tehnologie.
Din păcate, 2009 nu mai este un an bun pentru el.
„Anii trecuţi abia făceam faţă solicitărilor cu cele patru costume ale mele, mă ajuta şi un coleg şi acum abia am patru clienţi, dintre cei pe care i-am avut şi în 2008. Anul ăsta părinţii par să nu aibă timp să angajeze un moş şi probabil că nici nu-şi permit”, ne-a declarat Romeo Bolohan, care are un tarif de 50 de lei pentru a aduce cadouri la casele copiilor.