Frigul, scăderea presiunii atmosferice, creşterea umidităţii aerului şi lumina naturală insuficientă îşi pun amprenta asupra sănătăţii, accentuând anumite suferinţe deja existente. În plus, sistemul imunitar este mai slăbit iarna, iar organismul este mai vulnerabil în faţa bolilor.
Pe de altă parte, virusurile de răceală şi gripă supravieţuiesc mai mult în condiţii de frig şi de umezeală, putând fi transmise foarte uşor, mai ales prin strănut sau prin contact direct. Cei mai expuşi sunt vârstnicii, copiii şi persoanele care suferă de o afecţiune cronică şi au sistemul imunitar slăbit. De asemenea, iarna creşte şi riscul de bronşită şi de pneumonie, crizele de astm fiind şi acestea mai frecvente.
În plus, studiile arată că aproape 90% dintre persoanele care suferă de afecţiuni reumatismale sesizează o intensificare a simptomelor atunci când stau în frig şi în umezeală. Atunci când temperaturile scad brusc, vasele de sânge se contractă, ceea ce îngreunează capacitatea inimii de a pompa sângele în corp. De asemenea, la frig, vâscozitatea sângelui este mai ridicată şi ritmul cardiac creşte, fapt pentru care, la cei care suferă de o boală cardiovasculară, riscul de a suferi un infarct este mai mare în sezonul rece.
Sfaturile medicilor
Având în vedere toate aceste aspecte, pentru perioada cu temperaturi scăzute, specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava recomandă evitarea deplasărilor în spaţii deschise şi expunerea la frig, iar în cazul în care deplasarea este absolut necesară se recomandă folosirea de mijloace de protecţie adecvate - căciuli, mănuşi etc.
Alte sfaturi constau în consumarea de alimente bogate în proteine şi grăsimi nesaturate, fructe, legume, evitarea consumului de băuturi alcoolice, acordarea unei atenţii speciale copiilor - evitarea situaţiilor în care aceştia sunt lăsaţi să aştepte în interiorul autovehiculelor parcate, evitarea transporturilor pe distanţe lungi în vehicule fără posibilităţi de climatizare şi neechipate corespunzător.
Persoanele vârstnice, în special cele cu afecţiuni cardiace şi respiratorii, sunt sfătuite să evite deplasările şi frecventarea locurilor aglomerate, pentru a nu crea premisele decompensării în condiţii de temperaturi scăzute.
Încălzirea corespunzătoare a locuinţelor şi a spaţiilor închise de locuit şi evitarea utilizării instalaţiilor improvizate, care pot duce la intoxicaţii cu monoxid de carbon, evitarea expunerii prelungite a mâinilor şi picioarelor la temperaturi scăzute pentru a nu favoriza apariţia degerăturilor (în acest caz, trebuie evitată automedicaţia şi este recomandată consultarea unui medic), sunt alte recomandări ale specialiştilor DSP.
În sezonul rece, Serviciul Judeţean de Ambulanţă Judeţean împreună cu structurile de primire a urgenţelor din cadrul spitalelor au indicaţii de la Direcţia de Sănătate Publică să trateze cu maximă atenţie cazurile sociale, persoanele fără adăpost sau fără capacitate de a se apăra contra frigului. Aceste persoane nu vor fi lăsate la locul unde au fost depistate, fiind obligatorie găsirea unei soluţii de internare într-o unitate spitalicească sau azil de noapte.