Datoria de peste 800 de miliarde de lei vechi pe care municipalitatea suceveană o are către societatea locală de termoficare Termica SA se va reduce cu circa 750 de miliarde de lei vechi. Aceasta după ce Consiliul Local Suceava a aprobat, în cursul zilei de ieri, două hotărâri prin care se acoperă cea mai mare parte a datoriilor faţă de SC Termica SA, reprezentând contravaloarea diferenţelor la subvenţiile pentru căldură.
O primă hotărâre adoptată a fost cea prin care s-a aprobat alocarea către SC Termica SA a sumei de cinci milioane de lei (50 miliarde de lei vechi) pentru subvenţii pentru acoperirea diferenţelor de preţ şi tarif a energiei termice. Suma de cinci milioane de lei care va ajunge la societatea de termoficare a fost acordată de Guvernul României din Fondul de rezervă.
Capitalul social al Termica a fost redus cu suma de 70 de milioane de lei
Dacă această hotărâre a fost adoptată de toţi consilierii locali, nu aceeaşi situaţie a fost şi în cazul hotărârii privind acordul de reducere a capitalului social al SC Termica SA. Potrivit acestei hotărâri, Consiliul Local a luat act şi a aprobat decizia Adunării Generale a Acţionarilor de la SC Termica SA Suceava cu privire la reducerea capitalului social al societăţii şi compensarea sumei de 70 de milioane de lei (700 de miliarde de lei vechi) ce se cuvine CL Suceava cu datoria reprezentând subvenţia pentru acoperirea diferenţei dintre preţul de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice livrate populaţiei şi preţul local de furnizare.
Înainte de votul consilierilor locali, primarul Ion Lungu a explicat că proiectul prevede reducerea capitalului social al SC Termica SA cu un număr de 700.000 de acţiuni, cu o valoare totală de 70 de milioane de lei. În acelaşi timp, această sumă, care revine doar acţionarului unic Consiliul Local Suceava, se compensează cu o parte din datoria pe care deliberativul o avea către societatea de termoficare. Ion Lungu a mai precizat că este posibil ca după această iarnă, datoriile primăriei către SC Termica SA Suceava să fie de aproximativ 150 de miliarde de lei vechi, sumă care include şi subvenţiile care se acumulează în această perioadă.
Pe de altă parte, Lungu a precizat că în şedinţa Consiliului Local de săptămâna viitoare va fi propus un proiect prin care se va majora capitalul SC Termica SA cu aproximativ 670 de miliarde de lei vechi, respectiv contravaloarea a 155 de hectare de teren care vor trece în proprietatea societăţii de termoficare şi care în prezent sunt ale municipalităţii.
Nu în ultimul rând, trebuie spus că proiectul prin care capitalul social al SC Termica SA Suceava a fost redus cu suma de 70 de milioane de lei nu a fost votat de consilierii locali ai PSD. Aceasta după ce consilierul Ovidiu Donţu a contestat legalitatea prin care s-a procedat la reducerea capitalului cu cele 70 de milioane de lei.
(23 dec 2009, 19:31:46