O femeie din Câmpulung Moldovenesc, cu doi copii mici în maşină, a sperat să ajungă liniştită spre Gura Humorului. A ajuns însă de pe carosabil direct în gardul postului de Poliţie din comuna Vama, pe celălalt sens, gard pe care l-a făcut zob împreună cu maşina. Din fericire, nu au existat răniţi. Pagubele au reprezentat minimul posibil în astfel de condiţii, dar spaima copiilor va rămâne greu de depăşit o lungă vreme.
Un alt şofer s-a proptit apoi direct în peretele unui magazin din comună, pe care l-a spart. Alţii au luat în plin gardurile caselor aflate la stradă sau stâlpii de pe marginea drumului. Şi sunt doar unele dintre cele peste 20 de accidente produse în mai puţin de o săptămână în centrul comunei.
Majoritatea au avut loc pe o porţiune de doar 50 de metri, chiar în faţa Primăriei, şi toate au ca numitor comun o “buză” de asfalt de vreo zece cm înălţime, lăsată vraişte de oamenii de la firma “Colas”, care ar fi trebuit să reabiliteze DN 17, dar au lăsat în urmă capcane posibil mortale.
Nu s-au înregistrat răniţi încă la Vama, dar seria accidentelor continuă, spre disperarea şoferilor, a poliţiştilor şi a primăriei din localitate. Toţi şoferii implicaţi, indiferent dacă rulau cu viteză mai mare ori mai mică, au declarat că s-au lovit în trafic de pragul de asfalt şi au pierdut controlul maşinilor, care au derapat, s-au răsucit în drum şi au lovit tot ce le-a ieşit în cale.
Pluguri în capcană
Nici drumarii care se ocupă de deszăpezirea zonei nu sunt mai fericiţi cu “zestrea” de lucrări neterminate lăsată de colegii de la reabilitarea drumului. Un rădăuţean şi un vămean care au oprit maşinile la marginea drumului s-au trezit loviţi în plin de vehiculele de deszăpezire, deşi strada era destul de largă şi nu se opriseră neregulamentar. Conducătorii utilajelor cu numerele de înmatriculare BC 62 AUR şi BC 34 RAU s-au ales cu sancţiuni contravenţionale. Şoferii au susţinut însă, fiecare, că nu au fost nici neatenţi şi nici nepricepuţi, ci că plugurile au fost pur şi simplu aruncate în maşini din cauza aceleiaşi buze de asfalt.
“Triunghiul Bermudelor”
Poliţia din comună ne-a confirmat existenţa incidentelor rutiere în cauză. Poliţiştii spun însă că, în afară de a sancţiona şoferii care au rulat cu viteză mai mare decât cea legală şi a anunţa autorităţile competente despre pericolul de pe carosabil, nu pot face mai mult, pentru că nu le permite legea. Au fost anunţaţi, telefonic şi în scris, atât de către poliţişti, cât şi de către primarul comunei, toţi factorii care ar fi putut interveni, dar până acum nimic nu s-a rezolvat. Mai mult, nici de la „Colas” şi nici de la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) nu au primit vreun răspuns.
“Nu ştiu ce să mai facem, a ajuns centrul comunei ca Triunghiul Bermudelor. Cum intră un şofer aici, cum i se întâmplă, ca din senin, ceva. N-am văzut în viaţa mea atâtea garduri şi ziduri sparte la noi în comună şi seria accidentelor continuă. Mă gândesc cu groază că acum, de sărbători, ca în fiecare an, vin aici extrem de mulţi turişti şi se întorc vămenii din străinătate pentru sărbători. Vin săracii oameni cu drag, de la mii de kilometri, şi riscă să stea cu maşina la reparat sau, mai rău, să ajungă în spital, pentru că nu se poate rezolva problema unui prag de asfalt. Ar dura mai puţin de jumătate de zi să vină cineva cu o freză şi să taie din denivelare. Am făcut adrese încă din 5 noiembrie la Drumurile Naţionale, am arătat că nu există semnalizare corespunzătoare şi că sunt alte probleme ce reprezintă factori de risc, dar nu am primit nici acum răspuns. Am revenit săptămâna trecută, la Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri (DRDP) Iaşi, ne-am adresat şi la constructorul „Colas” din Iaşi, ştiu că au făcut demersuri şi poliţişti, am informat şi Prefectura, dar nu avem răspunsuri şi nici fapte concrete şi nu putem decât să stăm şi să ne uităm cum se întâmplă vreo nenorocire. Am ajuns să ne rugăm în fiecare dimineaţă măcar să nu fie victime şi nu ştiu ce va fi dacă nu se rezolvă, până începe şcoala şi umblă copiii în grupuri pe drum sau până circulă grupurile de urători. 22 de accidente în câteva zile nu au fost de când e comuna asta şi dacă nu dispare denivelarea asta, tare mă tem că vor fi mult mai multe. Nu ştiu unde şi cum să mai facem apel, dar încă sper că îi va păsa vreunuia dintre factorii în drept de vieţile oamenilor ăstora, care se trezesc nevinovaţi cu câte un accident”, ne-a declarat primarul comunei Vama, Nicolae Baltag.
(22 dec 2009, 12:00:02