Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava atrage atenţia vânătorilor şi responsabililor de pe fondurile de vânătoare cu privire la răspândirea trichinelozei printre porcii mistreţi, condiţii în care punerea în consum a cărnii acestora înaintea efectuării analizelor poate duce la adevărate tragedii.
O nouă confirmare a venit în ultimele zile, când doi porci mistreţi vânaţi pe fonduri de vânătoare diferite, unul în zona Fălticeni şi unul în zona Câmpulung Moldovenesc, au fost diagnosticaţi cu trichineloză.
În aceste condiţii, este absolut necesar ca probe din carnea mistreţilor vânaţi să fie trimise la laboratorul DSVSA Suceava, iar carnea să fie consumată numai după ce există confirmarea că respectivele animale erau sănătoase.
„Toţi deţinătorii de fonduri de vânătoare trebuie să înţeleagă acest lucru şi să nu pună carne în consum până la efectuarea examenului trichineloscopic, regula fiind valabilă şi la mistreţi şi la urşi”, a precizat doctorul Petrea Dulgheru, şeful Direcţiei Sanitar Veterinare Suceava.
El a arătat că probele trimise la laborator sunt examinate trichineloscopic prin digestie artificială, o metodă de o siguranţă maximă, care va înlocui treptat metoda clasică, a examinării cu microscopul.