Pentru evitarea intoxicaţiei cu monoxid de carbon şi a asfixiilor, E.ON Gaz Distribuţie recomandă consumatorilor de gaze naturale să asigure verificarea şi curăţarea coşurilor de fum de cel puţin două ori pe an, o dată, obligatoriu înaintea începerii sezonului rece, şi doar prin intermediul firmelor autorizate.
În pofida informării făcute de către E.ON Gaz Distribuţie cu privire la riscurile pe care le reprezintă neverificarea şi necurăţarea coşurilor de evacuare a gazelor arse, incidenţa cazurilor grave de intoxicaţie cu monoxid de carbon şi a asfixiilor a crescut în ultimii ani.
Numai anul trecut, în aria de competenţă a companiei E.ON România, s-au înregistrat 70 de evenimente grave de intoxicaţie sau asfixiere cu monoxid de carbon, în urma cărora 131 de persoane au avut de suferit, iar 52 de persoane au decedat. Majoritatea acestor evenimente au fost înregistrate în timpul sezonului rece şi au avut drept cauză lipsa tirajului sau obturarea coşurilor de evacuare a gazelor arse.
Pe lângă obligativitatea verificării şi curăţării coşurilor de fum, E.ON Gaz recomandă consumatorilor de gaze naturale montarea de dispozitive de protecţie deasupra acoperişurilor şi supravegherea sau chiar oprirea arzătoarelor la vânturi puternice.
Reprezentanţii E.ON Gaz atrag atenţia şi asupra demontării sau închiderii obturatoarelor de evacuare a gazelor arse la sobele de gătit, ce pot reprezenta un pericol major de intoxicare cu monoxid de carbon.