Persoanele care fac parte din grupele de risc - poliţiştii, grănicerii, profesorii, doctorii, asistentele, infirmierele, elevii, studenţii, bolnavii cronici – şi care refuză să se vaccineze contra virusului pandemic A/H1N1 şi-ar putea plăti singuri tratamentul şi spitalizarea, în cazul în care se îmbolnăvesc.
Aşa a anunţat ieri secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii (MS), dr. Adrian Streinu-Cercel, care a arătat că se pregăteşte un ordin prin care cei care au respins serul şi s-au îmbolnăvit să achite din propriul buzunar testul pentru depistarea virusului, medicaţia şi internarea.
„Există prevedere în Codul Penal că, dacă cineva favorizează răspândirea unei boli, este pasibil de pedeapsă”, a spus oficialul de la Bucureşti. Iniţiativa este salutată la Suceava, unde şeful Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), dr. Alexandru Lăzăreanu, a apreciat că „cei care nu se vaccinează îşi asumă un risc, iar pentru asta trebuie să plătească”.
Autorităţile fac apel la responsabilitatea civică
Spre deosebire de vaccinul sezonier, utilizat de mai bine de 30 de ani, multe persoane nu au încredere în noul produs contra virusului A/H1N1 şi amână sau chiar refuză imunizarea.
Autorităţile spun, însă, că numărul de îmbolnăviri va continua să crească şi, în mod evident, este inevitabilă apariţia de forme severe care, la persoanele cu boli cronice sau cu predispoziţie la afecţiuni cardiovasculare, pulmonare sau de nutriţie, pot duce la decese.
Autorităţile fac apel la responsabilitatea civică, arătând că fiecare persoană trebuie să fie conştientă că are obligaţia de a se proteja atât pe ea, cât şi pe cei din jur, explicând că o persoană bolnavă care se izolează la domiciliu se poate însănătoşi după şapte zile, dacă nu are alte afecţiuni, chiar şi în cazul în care face o formă severă de boală. Însă, dacă acea persoană bolnavă continuă să meargă la serviciu, cu siguranţă îi va infecta şi pe cei din jur, fiind posibil ca unii dintre aceştia să facă forme severe de boală sau chiar letale.
4.028 de suceveni, vaccinaţi până în prezent împotriva gripei noi
În judeţ, campania de vaccinare împotriva gripei noi a persoanelor incluse în categoriile de risc a început cu stângul.
Potrivit datelor furnizate de DSP Suceava, până în prezent, au fost imunizate contra virusului A/H1N1 un număr de 4.028 de persoane, cele mai multe, 3.312, fiind din rândul cadrelor medico-sanitare. Totodată, au fost vaccinaţi 186 de elevi de liceu cu vârsta mai mare de 16 ani, 65 de studenţi şi elevi ai şcolilor postliceale, 353 de angajaţi ai unor instituţii publice şi 112 de bolnavi cronici.
În judeţul Suceava, de la declanşarea pandemiei de gripă nouă, numărul cazurilor de boală confirmate a ajuns la 169, iar al deceselor la cinci.
Dacă iniţiativa MS se va materializa, cei care refuză vaccinarea împotriva gripei noi vor plăti 200 de lei, contravaloarea testului pentru depistarea virusului AH1N1, la care se adaugă alte sume cuprinse între 1.400 şi 2.500 de lei, pentru şapte zile de tratament în spital, în cazul în care nu au apărut complicaţii. Dacă apar complicaţii, costul de spitalizare creşte sensibil.
(17 dec 2009, 11:30:08
Asadar, musiu Lazareanu, ia explica matale PENTRU CE MAI PLATIM NOI, bizonii, CONTRIBUTII DIN SALARIU LA SISTEMUL DE SANATATE? Ca sa imi refuzi tu dreptul la tratament?
PENTRU CE VREI SA MA OBLIGI SA FAC UN VACCIN NETESTAT INDEAJUNS, SI CU POSIBILE EFECTE SECUNDARE GRAVE? Nu va ies comisioanele de la firmele de medicamente, nu se vaccineaza lumea? Chiar nu va e rusine, ati ajuns sa nu mai aveti deloc obraz pentru 2 lei din comision? Asa de ieftina e constiinta in ziua de azi? Numai partile bune le spui despre vaccin, Lazareanule, dar uiti sa mentionezi ca in alte tari SE MOARE din cauza vaccinului, se produc AVORTURI SPONTANE...