Şase membri ai unei familii de romi din cartierul Iţcani al municipiului Suceava au fost daţi, ieri, pe mâna judecătorilor, fiind acuzaţi că, în ultimii ani, au obligat mai multe persoane, printre care şi minori, unii cu handicap, să cerşească în folosul lor, atât la Suceava, cât şi în străinătate.
Victimele, provenite din familii dezorganizate ori centre de plasament, erau supuse unor tratamente barbare, fiind bătute cu biciul pentru cai, dezbrăcate în pielea goală, hrănite cu maţe de la găini moarte ori lături de porci etc..
Din exploatarea cerşetorilor, inculpaţii, susţin anchetatorii, au făcut o adevărată avere, cumpărându-şi terenuri, maşini, o garsonieră şi materiale de construcţii pentru două case, tip vilă.
O familie întreagă, în boxa acuzaţilor
În rechizitoriul de aproape 130 de pagini întocmit de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) –Serviciul Teritorial Suceava sunt prezentate poveştile cutremurătoare ale unor persoane, şi aşa blestemate de soartă, care au ajuns să fie bătute cu sălbăticie, umilite şi obligate să stea cu mâna întinsă prin pieţe, intersecţii, parcări, atât pe raza municipiului Suceava, cât şi în străinătate, în special în Varşovia –Polonia.
Marcu Rostaş (59 de ani), poreclit „Gogu”, Săvel Cristian Rostaş (36 de ani), Vasile Urizan Rostaş (27 de ani), Neculai Mihai Rostaş (35 de ani), Somna Rostaş (34 de ani) şi Cezar Amarildu Rostaş (29 de ani), au fost trimişi în judecată pentru constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de persoane şi trafic de minori.
Potrivit anchetatorilor, victimele erau racolate şi aduse la domiciliul familiei Rostaş, sub pretextul că vor avea unde să doarmă şi li se va oferi o masă caldă.
Tot ce aveau de făcut, în schimb, era să cerşească în locuri stabilite de membrii familiei Rostaş şi sub supravegherea acestora, iar, la sfârşitul zilei, să le predea toţi banii „gazdelor”.
Pentru ca cerşetorii lor să stârnească într-adevăr mila trecătorilor, clanul Rostaş le dădea haine şi încălţăminte vechi, rupte, proteze false din piele sau plastic, pentru picioare şi mâini, precum şi cârje din lemn sau de metal.
Pe lângă cerşit, victimele erau obligate uneori să şi fure pentru a-şi plăti „chiria”.
Procurorii DIICOT Suceava explică în rechizitoriul înaintat instanţei de judecată că victimele erau, iniţial, puse să cerşească în diferite locuri de pe raza municipiului Suceava.
Dacă reuşeau să impresioneze şi să strângă venituri considerabile, dacă reuşeau să se descurce în orice situaţie, mai ales atunci când erau luate şi interogate de poliţie şi jandarmerie, cerşetorii exploataţi de clanul Rostaş erau duşi în Polonia, acolo unde avea loc cea de-a doua fază a exploatării.
Îl dezbrăcau complet, pentru a se convinge că nu ascunde bani
Săvel Cristian Rostaş (cel mai mare dintre fraţii Rostaş) a început să exploateze cerşetori încă din 1996, atunci când l-a dus în Polonia pe un anume Voievod Vasile Cioată, zis „Bărbosu”.
Aproape şase ani la rând, „Bărbosu”, căruia traficanţii îi luaseră actele de identitate, a stat cu mâna întinsă prin Suceava, iar toţi banii din cerşetorie ajungeau în buzunarele fraţilor Săvel Cristian Rostaş şi Marcu Rostaş.
Pentru a învăţa „regulile casei”, la întoarcerea de la cerşit, „Bărbosu” a fost dezbrăcat în pielea goală, în mai multe rânduri, de traficanţi, pentru a-l verifica dacă ascunde bani.
În 1996, pe când a făcut prima „excursie” în Polonia, Cioată a produs din cerşit, pentru Săvel Cristian Rostaş, care îl însoţea, circa 4000 de mărci germane, în doar trei săptămâni (aproximativ 200 de mărci pe zi), bani din care, ulterior, şeful clanului Roştaş, „Gogu”, şi-a cumpărat o bucată de teren.
A scos, din cerşit, 50.000 de mărci germane
Cioată, alias „Bărbosu”, care obişnuia să se radă în cap, în zona frontală, şi să-şi pună o proteză falsă la piciorul stâng (între gleznă şi genunchi), jucând rolul unui infirm, cu afecţiuni psihice, le-a adus membrilor clanului Rostaş o grămadă de bani.
Potrivit procurorilor DIICOT Suceava, în perioada 1996-1998, cerşetorul a adunat din pieţele, intersecţiile şi locurile „cu vad” din Varşovia în jur de 50.000 de mărci germane.
Mare parte din bani au fost folosiţi de Săvel Cristian Rostaş, care –se arată în rechizitoriu – şi-a cumpărat cu ei materiale de construcţii în valoare de circa 190 de milioane de lei vechi şi o garsonieră în Burdujeni.
Dus la cerşit în Turcia şi Serbia
La un moment dat, la sfârşitul lui 1998, pe când se întorceau din Polonia, la un popas pe teritoriul Ucrainei, „Bărbosu” a profitat de faptul că primise înapoi actele de identitate şi că avea ascunsă o sumă de bani şi a încercat să fugă. Din nefericire pentru el, a fost prins de Săvel Cristian Rostaş şi luat la bătaie.
În urma bătăii, „Bărbosu” a rămas fără doi dinţi şi s-a ales cu arcada şi cu o buză spartă.
Voievod Vasile Cioată a ajuns să cerşească şi în Turcia, ţară în care a fost dus de Săvel Cristian Rostaş şi Vasile Urizan Rostaş.
Timp de trei luni de zile, sub supravegherea celor doi, „Bărbosu” a adunat în jur de 5000 de dolari SUA.
În ianuarie 2000, traficanţii l-au dus pe Cioată în Serbia. Supravegheat de la geamul unei case care se afla la câteva zeci de metri de intersecţia în care cerşea, în Belgrad, „Bărbosu” a strâns, timp de aproape şapte luni de zile, în jur de 5000 de mărci germane.
Când se opunea să mai meargă la cerşit sau încerca să ascundă bani era bătut. Fie cu pumnii şi picioarele, fie cu biciul în cap.
Bătut cu biciul pentru cai
Nu o dată, membrii clanului Rostaş şi-au tratat barbar victimele.
Cristinel P., zis „Papaian”, este un tânăr cu afecţiuni fizice şi psihice dintr-o comună botoşăneană, care de-a lungul timpului a fost supus mai multor intervenţii chirurgicale pe creier.
Din cauza problemelor psihice, tânărul fugea deseori de acasă, ajungând la un moment dat în gospodăria din Iţcani a familiei Rostaş, după ce a fost găsit pe o stradă din Suceava, de unul dintre traficanţi.
Din acel moment, a fost obligat să cerşească zilnic, în diferite locuri din municipiul Suceava (în pieţe şi Bazar), iar atunci când refuza era bătut cu biciul.
Dormea sub o masă şi se învelea cu ţolul de şters pe picioare
Pe lângă cerşit, tânărul din Botoşani era pus de Marcu Rostaş să fure lemne din pădure sau din grădinile oamenilor.
Procurorii anchetatori susţin că „Papaian” era obligat să doarmă sub o masă, iar în nopţile friguroase, traficanţii îi dădeau, să se învelească, un ţol pe care îl foloseau pentru ştergerea picioarelor.
„În ceea ce priveşte hrana pe care o primea victima, aceasta consta în lăturile pe care le primeau de obicei porcii, resturi de la găini (maţe, etc.), ciorbă şi carne care provenea de la găini moarte, pe care membrii familiei de traficanţi le procurau de la unitatea avicolă situată în apropierea domiciliului lor”, se arată în rechizitoriu.
Tânărul din Botoşani făcea tot mai des crize de epilepsie şi, deşi ştiau că este bolnav, membrii clanului Rostaş îi dădeau aproape zilnic, înainte de a pleca la cerşit, să consume băuturi alcoolice.
„A fost obligat să lingă în fund vaca”
Pentru că „Papaian” îşi ieşea tot mai des din minţi şi avea un comportament agresiv şi imprevizibil, traficanţii îi dădeau pedepse îngrozitoare.
„A fost obligat să lingă în fund vaca, a fost legat de căruţă şi bătut cu biciul (...).În aceste împrejurări, traficanţii au indus victimei o stare permanentă de frică, fiind tot timpul debusolat în ceea ce urma să efectueze”, explică anchetatorii în actele de sesizare a instanţei de judecată.
„Papaian”, care a ajuns şi el să cerşească în Polonia, s-a întors acasă, după cinci ani de când a fost dat de familia sa dispărut la poliţie.
Traumele prin care a trecut i-au adâncit şi mai tare problemele psihice de care suferea.
Interceptări telefonice şi imagini din timpul supravegherilor video
Pe data de 1 de octombrie a.c., patru dintre membrii familiei Rostaş au fost săltaţi de ofiţerii de la Crimă Organizată şi mascaţi ai poliţiei.
Trei dintre ei, Marcu Rostaş, Neculai Mihai Rostaş şi Somna Rostaş, au fost arestaţi preventiv, primii doi aflându-se şi astăzi în spatele gratiilor.
Somna Rostaş şi Cezar Amarildu Rostaş au primit interdicţia de a părăsi Suceava, fără încuviinţarea procurorilor.
Pe numele lui Săvel Cristian Rostaş şi al lui Vasile Urizan Rostaş au fost emise mandate de arestare în lipsă, cei doi fiind daţi dispăruţi.
La dosar, anchetatorii au depus zeci de interceptări telefonice ale unor conversaţii purtate între membrii grupării, precum şi mai multe casete video de supraveghere cu imagini în care apar membri ai clanului Rostaş în timp ce îşi aduc şi iau victimele de la cerşit şi le supraveghează.
(16 dec 2009, 11:23:03