Sacrificarea porcilor prin asomare (n.r. ameţirea animalului înainte de tăiere) cu un pistol cu glonţ captiv, creat special în acest scop, impusă prin normele Uniunii Europene încă din 2006, rămâne şi de acest Crăciun o teorie, situaţia schimbându-se doar la abatoarele autorizate, care respectă legislaţia europeană.
În evidenţele Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava figurează 23 de asomatoare existente în judeţ, toate la abatoarele care sacrifică şi porcine, fără a exista nici unul care să aparţină unei persoane fizice. Dacă pentru un simplu crescător achiziţionarea unui astfel de dispozitiv nu este rentabilă din punct de vedere economic, îndemnul autorităţii sanitar-veterinare de a achiziţiona pistoale s-a îndreptat către măcelarii care se ocupă de sacrificarea porcinelor în sate şi spre medicii veterinari.
Recomandări şi nu sancţiuni
„Medicul veterinar are misiunea de a asigura bunăstarea animalelor, nu de a le sacrifica, şi de aceea nu am putut decât să le recomandăm colegilor achiziţionarea de asomatoare. Investiţia se poate amortiza uşor, deoarece cu acest dispozitiv sacrificarea se poate face lejer, de o singură persoană”, a declarat doctorul Petrea Dulgheru.
Reticenţa faţă de achiziţionarea pistoalelor pleacă de la un cumul de motive. În primul rând cei interesaţi la un moment dat au renunţat când au aflat de obligativitatea obţinerii unui permis de port-armă de la poliţie, şi în general de numeroasele formalităţi care trebuiesc îndeplinite. Apoi, reticenţa multora dintre crescători, care nu vor renunţe la metoda de sacrificare tradiţională, şi costul ridicat al pistolului, în jur de 300-400 de euro, au reprezentat alte motive pentru care crescătorii nu le-au mai achiziţionat.
Deşi legea prevede sancţiuni pentru cei care sacrifică în continuare porcii prin înjunghiere, amenzile au rămas deocamdată doar pe hârtie, şi acelaşi lucru se va întâmpla şi în acest an, autoritatea sanitar veterinară adoptând ca strategie încercarea de a convinge crescătorii să-şi achiziţioneze asomatoare, măsură care s-a dovedit fără succes până acum.
Folosirea pistoalele cu glonţ captiv a fost impusă de UE pentru reducerea suferinţei animalului la sacrificare.
(16 dec 2009, 14:42:27
da cat costa porcul,daca bietul taran mai treb sa cumpere acel pistol?
si asa domnii de la veterinar luati bani degeaba pe spatele taranului de la buget...
ca deh..
pt vaccinare..munca multa...drum greu...
aruncate dupa zburatoare...risc de accident.
da ce conteaza..taranul nu stie ca dom doctor pe o campanie de vaccinare"gratuita"usureaza bugetul cu cateva sute de milioane.
solutia:sa intre bani la buget,ca are cine-i mulge....si poate si ceva amenzi????