Culturile de cereale însămânţate în această toamnă sunt afectate grav pe suprafeţe întinse de oile scoase la păşunat, specialiştii de la Oficiul Judeţean de Consultanţă Agricolă (OJCA) Suceava subliniind necesitatea luării unor măsuri imediate pentru diminuarea acestui fenomen distructiv.
Aceştia au precizat că unii ciobani nu fac nici un efort pentru a nu lăsa oile pe terenurile proaspăt însămânţate, iar faptul că în luna noiembrie nu a nins, iar aceştia au continuat să-şi scoată intens animalele la păşunat, face ca această problemă să se fi extins la o scară îngrijorătoare.
„Prin această păşunare abuzivă se produce dezrădăcinarea şi distrugerea nodului de înfrăţire al plantelor, împiedicând regenerarea şi dezvoltarea normală a acestora. Explicaţia pertinentă a acestui fenomen constă în faptul că trebuie să asigurăm o perioadă de cel puţin 40 zile de la răsărire până la venirea iernii, perioadă în care plantele înfrăţesc, cresc şi se dezvoltă acumulând zaharuri, care le conferă rezistenţa specifică la ger”, a radiografiat situaţia Viorel Marinache, directorul OJCA Suceava.
Specialiştii de la OJCA Suceava au ţinut să transmită un apel organelor locale de poliţie, agenţilor agricoli din cadrul primăriilor, edililor localităţilor şi în general tuturor proprietarilor de teren, pentru a face front comuna împotriva acestui flagel.
Important de precizat este faptul că de pe 25 august 2009 a intrat în vigoare Ordinul 541, care impune o noua strategie de îmbunătăţire şi exploatare a pajiştilor la nivel naţional pe termen mediu şi lung şi care interzice cu desăvârşire acest păşunat abuziv.
Pentru proprietarii de teren afectaţi de dezastrul lăsat în urmă de ovine există calea acţionării în instanţă a proprietarilor oilor sau, ca măsură preventivă, îngrădirea suprafeţelor.