Vremuri tulburi pentru sucevenii care au prosperat în ultimii ani derulând afaceri în domeniul imobiliar. Statul verifică la sânge aceste afaceri, iar pentru mai mulţi suceveni care nu au plătit TVA-ul din tranzacţiile imobiliare se vor aplica măsuri extreme, care merg până la sechestrarea averilor personale.
Directorul coordonator al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Suceava, Petrică Ropotă, a mărturisit că verificările privind situaţia datoriilor acumulate de sucevenii care s-au ocupat cu tranzacţii imobiliare sunt pe ultima sută de metri.
„Până acum, ca măsură asiguratorie, s-a dispus blocarea conturilor acestor persoane. Vom analiza cum stă situaţia în fiecare caz în parte, iar acolo unde datoriile faţă de bugetul de stat nu vor fi plătite, vom trece la măsuri extreme, respectiv instituirea de sechestre pe averile celor în cauză”, a declarat Petrică Ropotă.
Încă din luna octombrie a.c., DGFP Suceava a început verificarea tranzacţiilor imobiliare efectuate de 1.300 de suceveni. Finanţele verifică persoanele fizice care au realizat tranzacţii imobiliare în perioada 2007 – 2008 şi care nu s-au înregistrat la DGFP ca plătitori de TVA.
Cea mai mare tranzacţie verificată are o valoare de 14,8 milioane de lei, respectiv 3,45 milioane de euro, şi a fost realizată în anul 2007 de o persoană din zona Rădăuţi. Pe locul al doilea se află o altă persoană, tot din Rădăuţi, care în anul 2007 a vândut o proprietate imobiliară de 4,8 milioane de lei. Pe lista de verificări a finanţiştilor suceveni se află şi cele mai mari tranzacţii din anul 2008, prima ca valoare fiind de 8,1 milioane de lei. Urmează apoi o persoană care în urma unei tranzacţii imobiliare a obţinut 8,06 milioane de lei, şi o altă persoană care în urma a două tranzacţii a obţinut opt milioane de lei.
La nivel naţional, Fiscul a pus sechestru pe averile a 95 de persoane
Până în prezent, la nivel naţional, Fiscul a pus sechestru pe averile a 95 de persoane, care au realizat tranzacţii imobiliare, pentru o sumă de circa 45 milioane de euro. De asemenea, Parchetul a primit 33 de sesizări penale pentru un prejudiciu de 16,8 milioane de lei.
În capul listei datornicilor se află deputatul PSD Robert Negoiţă, căruia Fiscul i-a pus sechestru pe avere pentru o datorie la buget de 40 milioane de lei (aproximativ 9,5 milioane de euro), la care se adaugă penalităţi de întârziere de 0,1% pe zi, care vor dubla cifra.
În afara acestuia, alţi peste 7.000 de români care în ultimii doi ani au realizat tranzacţii imobiliare cu locuinţe noi şi terenuri sunt verificaţi şi urmează să se stabilească dacă şi-au achitat obligaţiile fiscale către bugetul de stat, sau dacă trebuie să vină cu bani de acasă pentru a-şi stinge datoriile.