De astăzi, Ministerul Sănătăţii extinde campania de vaccinare la întreaga populaţie din categoriile de risc, măsura fiind luată pentru limitarea răspândirii virusului pandemic A/H1N. Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, vor fi imunizate persoanele cu afecţiuni cronice, dar şi persoanele active din companiile care lucrează în contact direct cu publicul larg. Serul va fi administrat, în cabinetele medicilor de familie, persoanelor cu vârsta peste 16 ani care suferă de afecţiuni pulmonare, diabet, boli cardiovasculare, ciroze, boli cronice de ficat, HIV, obezitate.
De asemenea, la cerere, marile companii ai căror angajaţi intră în permanenţă în contact direct cu mase mari de populaţie pot solicita Ministerului Sănătăţii vaccinarea personalului.
Şi profesorii suceveni care doresc să se vaccineze împotriva gripei A/H1N1 au la dispoziţie această posibilitate, deoarece numărul de doze de Cantgrip, asigurat de Ministerul Sănătăţii, permite vaccinarea tuturor cadrelor didactice. Aşa a anunţat, la sfârşitul săptămânii, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, dr. Adrian Streinu Cercel, care a solicitat inspectorilor şcolari generali o bună colaborare cu medicii, în vederea derulării în condiţii optime a campaniei de imunizare.
Încă un caz de gripă nouă, confirmat în weekend
În judeţ, deşi autorităţile au garantat pentru siguranţa acestui ser nou, 100% românesc, populaţia care a avut prioritate la vaccinare, respectiv cadrele medico-sanitare şi cele care asigură siguranţa naţională şi locală (jandarmii, poliţia, angajaţii ISU), liceenii şi studenţii, au respins în masă administrarea serului.
Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică şi-au exprimat nemulţumirea vizavi de reacţiile negative, apreciind că dacă oamenii vor continua să manifeste neîncredere, Suceava se va transforma ”într-o isterie generală”.
Până joi, erau vaccinaţi cu Cantagrip, vaccinul românesc împotriva virusului A/H1N1, doar 168 de elevi de peste 16 ani din liceele sucevene, 30 studenţi şi elevi ai şcolilor postliceale. De asemenea, acceptaseră imunizarea 2.661 de angajaţi din unităţile sanitare, patru medici militari şi 200 de persoane din alte ministere şi instituţii publice, dintre care 78 ale MAI.
În timp ce campania de imunizare a început, numărul îmbolnăvirilor prin gripă nouă a crescut, în weekend fiind înregistrat un nou caz de boală. Până în prezent, în judeţ, 161 de suceveni au fost confirmaţi cu infecţie cu virusul A/H1N, iar alţi patru şi-au pierdut viaţa.