Andrei Negrea (23 de ani), din comuna Adâncata, tânărul care s-a sinucis, joi, 3 decembrie a.c., aruncându-se de la etajul 20 al unui hotel din oraşul chinez Guangzhou, a făcut parte dintr-un grup de tineri suceveni care, în luna decembrie a anului trecut, au transportat heroină din Turcia în China.
Dezvăluirea apare în rechizitoriul întocmit de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Suceava, într-unul dintre dosarele celor peste o sută de tineri suceveni care au cărat zeci de kilograme de stupefiante în toate colţurile lumii, în beneficiul unor reţele de traficanţi de droguri de mare risc.
În acest prim dosar care a fost înaintat, ieri, instanţei de judecată, nu mai puţin de 12 tineri, majoritatea din municipiul Suceava, vor ajunge în boxa inculpaţilor, fiind acuzaţi că au racolat tineri dispuşi, în schimbul a câteva mii de euro, să facă transporturi de droguri de mare risc.
În rechizitoriul de aproape 200 de pagini sunt descrise pe larg faptele de care sunt acuzaţi cei 12 inculpaţi, poveştile a zeci de tineri care înfundă acum închisorile din întreg mapamondul, se regăsesc mărturisiri ale unora dintre cărăuşi, se vorbeşte despre captura de astă vară a celor 1.950 de grame de cocaină, în parcarea de la Iulius Mall, şi, nu în ultimul rând, se face referire la cazul Andrei Negrea.
Zeci de cărăuşi, mulţi proveniţi de la casele de copii
În boxa acuzaţiilor Tribunalului Suceava vor ajunge Marian Mihai Poroşnicu (21 de ani), Constantin Mitică Jardă (23 de ani), Lucian Lupu (20 de ani), George Ionuţ Bleancă (21 de ani), Bogdan Alexandru Grosu (21 de ani), zis „Bog”, Lucian Decebal Ignătescu (31 de ani), zis „Panterică”, Bogdan Iovu (22 de ani), Ingrid Tecuceanu (22 de ani), Adrian Lucian Străchinaru (24 de ani), Cătălin Constantin Anghelina (25 de ani) şi Liviu Ilucă (22 de ani), toţi din municipiul Suceava, precum şi Petrică Marcel Popescu (29 de ani), zis „Skipy”, ultimul din Cacica.
Toţi cei 12 sunt acuzaţi că au participat la racolarea a zeci de tineri cărăuşi şi la organizarea şi finanţarea „excursiilor” acestora în străinătate.
O parte dintre inculpaţi au fost şi ei, iniţial, cărăuşi, experienţă în urma căreia au intrat în legătură directă cu dealeri internaţionali de droguri.
Reţeta câştigurilor de zeci de mii de euro, prin racolarea de tineri în „sevraj” după bani, care să transporte stupefiante dintr-o ţară în alta, au adus-o şi la Suceava şi, în numai câteva luni, au reuşit să găsească zeci de cărăuşi, tineri cu vârste cuprinse între 18 şi 27 de ani, proveniţi, cu precădere, de la casele de copii.
În total, cei 12 inculpaţi vor trebui să răspundă în faţa judecătorilor pentru nu mai puţin de 16 transporturi de stupefiante pe care le-au organizat şi finanţat în perioada decembrie 2008 – martie 2009.
Organizau „excursii” în China
Primul dintre cele 16 transporturi a fost organizat în luna decembrie a anului 2008, iar printre cei şase cărăuşi tocmiţi să transporte droguri în China, ţară în care traficul de droguri se pedepseşte cu moartea, se număra, susţin procurorii DIICOT Suceava, şi Andrei Negrea, tânărul din comuna Adâncata care s-a sinucis în urmă cu câteva zile.
Transportul era organizat de Ingrid Tecuceanu, cea care, de altfel, îi şi propusese lui Andrei Negrea „excursia” în China, în urma căreia avea să câştige o sumă considerabilă.
Printre cărăuşii care au ajuns în China a fost şi Marian Nicolae Lubineschi, un tânăr sucevean care le-a povestit anchetatorilor cum a aflat de „combinaţia din care putea câştiga bani” de la un prieten de-al său, Ovidiu Sauciuc, şi acesta din urmă ajuns cărăuş în China.
Prin intermediul lui Poroşnicu, care primise bani de la Ingrid Tecuceanu –organizatoarea transportului, cei doi au fost „sponsorizaţi” să-şi facă rost de actele necesare transportului şi bilete.
„În gară la Burdujeni, ne-am întâlnit cu Bleancă (n.r. - George Ionuţ Bleancă), o fată cu părul lung blond, pe nume Alexandra, un băiat căruia i se spunea „Emo”, pe care l-am recunoscut după o fotografie ca fiind Andrei Negrea, şi încă un băiat despre care îmi amintesc că avea probleme cu dinţii, dar al cărui nume nu-l reţin”, a povestit Lubineschi într-una din declaraţiile date în faţa anchetatorilor.
Escală la Instanbul
Din gară la Burdujeni, coordonaţi de Poroşnicu, cărăuşii au ajuns la Bucureşti, unde au mers la Ambasada Chinei pentru a obţine viză. Au stat doar câteva ore în capitală, după care s-au îmbarcat în cursa de avion Bucureşti - Istanbul, având deja bilete rezervate.
Costurile necesare acestui transport au fost suportate, au stabilit ulterior anchetatorii, de mai mulţi cetăţeni străini, membri ai unor reţele internaţionale de droguri, care i-au trimis lui Ingrid Tecuceanu, din Turcia, prin Western Union, 3.000 de dolari.
Ajunşi la Istanbul, tinerii s-au îmbarcat în două taxiuri comandate de acea fată Alexandra şi au fost lăsaţi în cartierul „Tarabia”, la o casă situată lângă un restaurant Burger King, unde au fost cazaţi.
Spre seară, cei şapte cărăuşi au fost vizitaţi de un cetăţean de culoare care s-a recomandat „Sam” şi care, au stabilit ulterior anchetatorii, le făcuse rezervările la avionul pentru Istanbul.
A doua zi, dimineaţă, în casa respectivă a venit o femeie de culoare care le-a adus tinerilor suceveni doi saci cu haine şi le-a spus să-şi umple cu ele bagajele cu care urmau să plece spre destinaţiile ce le vor fi comunicate.
Şapte cărăuşi spre China, fiecare cu cel puţin 1,5 kilograme de heroină în bagaje
În imobilul în care au fost cazaţi temporar cei şapte cărăuşi au venit şi alţi dintre tineri din Suceava.
Rând pe rând, cei şapte tineri din lotul Negrea au plecat spre China, destinaţia exactă fiind provincia Guangzhou.
Fiecare dintre ei, explică procurorii anchetatori, transporta cantităţi de heroină variind între 1,5 şi 4 kilograme, disimulate în bagaje.
Singurul care nu a mai ajuns la destinaţie a fost Ovidiu Sauciuc, depistat şi arestat pe aeroportul Ataturk din Istanbul.
Restul cărăuşilor s-au reunit la un hotel din Guangzhou, unde au predat bagajele în care se aflau drogurile unor cetăţeni de culoare.
„M-a însoţit într-o cameră, unde mi-a cerut rucsacul”
„Mi-a data suma de 50 lire turceşti şi 200 dolari americani şi mi-a spus să plec cu taxiul la aeroport de unul singur. Poro (n.r.-Poroşnicu) mi-a spus că la destinaţie urma să fiu contactat telefonic de cineva. Am ajuns la aeroport şi m-am îmbarcat fără probleme în cursa către Guangzhou-China, cu escală în Moscova, unde am stat cinci ore.
Am mai făcut o escală la Beijing – China, unde am stat opt ore, timp în care am primit un mesaj pe telefon, care mi-a indicat ora cursei către Guangzhou. După aproximativ 48 ore, am ajuns la destinaţia finală. În timp ce mă aflam în aeroport am fost sunat de un român aflat în China pe nume Bundilă, care mi-a spus să mă urc într-un taxi şi să-l sun pe acelaşi număr, de China, ceea ce am şi făcut. Conform indicaţiilor lui Bundilă, i-am dat telefonul taximetristului, care a fost îndrumat să mă ducă la un anume hotel.
La hotel l-am cunoscut pe acest Bundilă, care este un tânăr de aproximativ 18-20 ani, aflând de la el că locuieşte în cartierul Burdujeni, din Suceava. Acesta se afla în compania altor trei tineri români care s-au prezentat cu poreclele „Balaur”, „Skipy” şi „Găbălău”. Bundilă m-a însoţit într-o cameră, unde mi-a cerut rucsacul, pe care l-a golit de bagajul meu personal şi a plecat fără să-mi spună nimic”, sunt fragmente din mărturisirile făcute de George Ionuţ Bleancă, în faţa anchetatorilor.
Între 4.000 şi 4.500 de dolari SUA, preţul „excursiei” în China
În perioada petrecută în China, se arată în rechizitoriul procurorilor, cărăuşii suceveni au efectuat, zilnic, din dispoziţia dealerilor locali de droguri, multiple transferuri monetare prin sistemul Western Union, de aproximativ trei ori pe zi, cu sume de până la 9.000 dolari SUA de fiecare om.
„Aceşti bani erau trimişi pe numele unor cetăţeni români, aflaţi în Turcia şi Italia, dar erau destinaţi dealerilor de droguri din aceste ţări, reprezentând contravaloarea drogurilor transportate de curierii români puşi la dispoziţia reţelelor internaţionale de traficanţi de droguri de mare risc de către organizatorii români ai acestor transporturi”, explică anchetatorii.
Fiecare dintre cărăuşi a primit la întoarcerea din China sume cuprinse între 3.000 şi 4.500 dolari SUA.
„Primeam diferite sume de bani de la un bărbat african”
„În cele câteva zile pe care le-am petrecut acolo am văzut că individul care mi-a dat şi mie bani le dădea celorlalţi români care se aflau acolo diferite sume de dolari pe care aceştia îi expediau în Turcia tot pe numele unor români” – declaraţia lui Nicolae Marian Lubineschi.
„În acest interval de timp, fiecare dintre noi, cei ajunşi în China, primeam diferite sume de bani de la un bărbat african, respectiv câte 4.000, 7.000 sau 9.000 de dolari pe care trebuia să-i trimitem în numele nostru către mai mulţi beneficiari din Turcia.
Precizez că fişele de trimitere a banilor erau completate de acel bărbat de culoare, astfel încât nu vedeam întotdeauna cine erau destinatarii acelor sume” – declaraţia lui George Ionuţ Bleancă.
„Eram dusă de către soţia negrului, pe nume Katy, să mănânc la un fast food, tot aceasta mă ducea la Western Union, unde completa formularele pentru depunere bani şi mi le dădea să merg la ghişeu, unde, de două ori pe zi, puneam sume de bani pentru Turcia pe numele unor cetăţeni români aflaţi acolo. Sumele variau între 2.000 şi 8.000 dolari SUA o dată, bani puşi de către noi zilnic” – declaraţie martor sub acoperire.
O moarte învăluită în mister
Singurul care nu s-a mai întors din China a fost Andrei Negrea. În luna iulie a acestui an, a apărut zvonul, confirmat, de altfel, de surse din rândul structurilor de crimă organizată, că tânărul ar fi fost prins cu droguri şi condamnat la moarte în China.
Suspiciunile au apărut în urma interceptării unei discuţii telefonice dintre doi dintre cărăuşi care au rostit numele tânărului din comuna Adâncata şi, printre altele, au vorbit despre faptul că acesta ar fi prins cu droguri în China, lăsând să se înţeleagă că suceveanul nu mai are nici o şansă de scăpare.
Informaţiile apărute în presă legate de aceste zvonuri au dus imediat la demararea unor verificări de către Ministerul de Afaceri Externe (MAE), care, în cele din urmă, prin vocea ministrului din acea vreme, Cristian Diaconescu, a infirmat zvonurile.
„La Tribunalul Suprem al Republicii Populare Chineze nu este cunoscut un caz Negrea şi nici un alt caz al unui cetăţean român care să fi fost condamnat la pedeapsa capitală”, explica fostul ministrul Diaconescu pe 31 iulie a.c..
În urmă cu aproximativ o săptămână, reprezentanţi ai MAE au anunţat că au fost informate de autorităţile chineze că românul Andrei Negrea s-a sinucis. Joi, 3 noiembrie a.c., tânărul din Adâncata s-a aruncat de la etajul 20 al unui hotel din oraşul chinez Guangzhou.
„L-am iubit atât de mult”
Pe forumul unui ziar central, o tânără chinezoaică care s-a recomandat drept Melissa Guay a scris că avea o relaţie de iubire cu Andrei şi chiar le-a trimis jurnaliştilor cotidianului respectiv mai multe fotografii cu ea şi tânărul sucevean.
„L-am iubit atât de mult”, a scris tânăra, fără a explica în vreun fel gestul extrem al tânărului.
În ediţiile următoare ale Monitorului vă vom prezenta şi cazurile altor tineri care, fermecaţi de câteva mii de euro, au ajuns să transporte droguri de mare risc, unii dintre ei rămânând şi fără bani sau ajungând în puşcăriile din străinătate, după gratii, la mii de kilometri de casă.
(12 dec 2009, 14:34:52
Aviz amatorilor: infractorii neprinsi sunt infractori de meserie, nu de ocazie.