Sărbătoarea de Hanuca a început, aseară, pentru evrei cu aprinderea celei dintâi din cele opt lumânări specifice Sărbătorii Luminilor sau a Focurilor, cum se mai numeşte.
În acest an, pentru că sărbătoarea de Hanuca cade în Şabat, lumânărelele s-au aprins vineri seara mai devreme decât de obicei, adică înainte de lumânările de Şabat.
Sărbătoarea durează opt zile şi comemorează evenimente desfăşurate în timpul dominaţiei seleucide asupra Israelului, respectiv lupta împotriva oprimării politice şi religioase a evreilor sub domnia lui Antiohus IV Epifanes („Slăvitul”), regele seleucid al Siriei.
Datorită ajutorului divin primit şi mulţumită calităţilor de lider ale conducătorului revoltei, Iehuda Macabeul, Templul din Ierusalim a fost în scurt timp recucerit de sub dominaţia elenistă, altarul profanat a fost rezidit şi a fost reaprinsă Menora. Scopul principal al sărbătorii de Hanuca este acela de a celebra minunea uleiului Menorei, care a ars timp de opt zile cu doar o singură cană de ulei pur ce ar fi ajuns în mod normal pentru o singură zi.
În fiecare seară a sărbătorii, se aprind lumânări pentru a face publică minunea uleiului Menorei. Este o sărbătoare de familie, când toţi membrii trebuie să fie prezenţi la aprinderea Menorei de Hanuca (Hanukia). Copiii sunt încurajaţi să-şi aprindă propriile hanukiot.
Hanukia-ua se amplasează de obicei pe pervazul ferestrei dinspre stradă pentru a face cunoscută minunea de Hanuca. Lumânările trebuie să fie suficient de mari încât să ardă cel puţin o jumătate de oră în fiecare noapte, după căderea întunericului. În prima noapte de Hanuca se aprinde o lumânare începând din partea dreaptă a Menorei, în noaptea următoare se adaugă o lumânare în stânga celei dintâi şi se aprinde de la stânga la dreapta şi tot aşa în fiecare noapte. Ca regulă generală, lumânările se aşează în dreapta Menorei şi aprinderea începe cu lumânarea adăugată în ziua respectivă.