Şeful Direcţiei Silvice Suceava, Mihai Miheţiu, a lansat ieri un apel public către suceveni, să nu cumpere pomi de Crăciun decât dacă aceştia au sigiliul crotaliu aplicat la bază.
“Fac un apel la populaţie, să nu achiziţioneze decât pomi marcaţi individual, cu sigiliu crotaliu, pentru a combate eventualele tendinţe speculative. În spatele acelor preţuri poate ceva mai mici se găsesc fapte cel puţin contravenţionale, dacă nu şi penale. De fapt, fiecare brad vândut astfel este un arbore de viitor, sustras de la locul său, care în timp ar fi asigurat arborete de calitate în pădure”, a declarat şeful Direcţiei Silvice Suceava.
Conform normelor legislative, pentru transportul brazilor fără documente legale de provenienţă, amenda este cuprinsă între 1.000 şi 3.000 de lei, în cazul tăierii ilegale a unor pomi de iarnă, iar dacă paguba depăşeşte de cinci ori preţul unui metru cub de lemn pe picior, fapta se pedepseşte cu închisoare, de la şase luni la 16 ani.
Practic, pentru doi brăduţi tăiaţi din pădure, cel prins asupra faptului poate face închisoare mai mult decât unii care au făcut crime şi violuri.
Brazii, 24 - 36 de lei, molizii, 12 - 24 de lei
Anul acesta, prin ocoalele silvice din judeţ au fost scoşi la vânzare 4.100 de brazi, cu preţuri cuprinse între 24 şi 36 de lei, precum şi 1.150 de molizi, la preţuri cuprinse între 12 şi 24 de lei.
Mihai Miheţiu a precizat că brazii asiguraţi de Direcţia Silvică nu sunt o pagubă pentru pădure, aceştia fiind asiguraţi ca urmare a efectuării lucrărilor de îngrijire a arboretului, ce presupune rărirea exemplarelor existente şi păstrarea celor mai puternice şi mai valoroase.