Afaceri de miliarde de lei vechi, făcute cu lemnul tăiat ilegal din pădurile statului, au fost demascate de noua conducere a Direcţiei Silvice Suceava, care, în urma unor controale efectuate în ultima perioadă la o serie de ocoale silvice, a prezentat trei cazuri extrem de grave.
Astfel, în toate cele trei cazuri, tăierile ilegale au fost făcute cu ştiinţa şi cooperarea personalului şi chiar a celor aflaţi la conducerea ocoalelor silvice, lucru demonstrat în principal de însemnarea arborilor tăiaţi cu ciocanul de marcat.
Aproape 600 de arbori, marcaţi şi tăiaţi ilegal la Mălini
Cele mai mari pagube descoperite de echipele de control ale Direcţiei Silvice Suceava au fost în cadrul Ocolul Silvic Mălini, în cursul lunii noiembrie.
“La Ocolul Silvic Mălini, printr-un control de fond, au fost descoperite o serie de pagube, foarte mari pentru un singur canton.
Astfel, s-a constatat o pagubă de 557 de metri cubi de arbori tăiaţi ilegal, cu o valoare de peste 161.000 de lei (1,6 miliarde de lei vechi). Mecanismele prin care s-au produs aceste pagube nu sunt rudimentare, ci sunt generate de folosirea abuzivă a ciocanului de marcat.
Răspunderea directă este inclusiv a şefului de ocol, pe lângă cel care a folosit în mod ilegal acest ciocan. Deşi paguba este foarte mare, am reuşit să surprindem acest fenomen şi să îl oprim, iar de acum încolo aşteptăm să îşi spună cuvântul legea, prin sancţionarea celor vinovaţi”, a declarat Mihai Miheţiu, şeful silvicultorilor suceveni.
Măgării cu aspect legal şi la Pătrăuţi
Acesta a mai dat exemplu de nereguli săvârşite cu ştiinţa conducerii ocolului silvic şi tăierile ilegale de la Pătrăuţi.
“Am aflat cu surprindere de implicarea directă a fostului şef de ocol în marcări ilegale, tăierea şi comercializarea ilegală a materialului lemnos. Fapta are cu siguranţă caracter penal, diferenţa constatată fiind de 51 de metri cubi, cu o valoare estimată a pagubei de 4900 de lei. De asemenea, prin folosirea abuzivă a ciocanelor silvice au fost marcaţi şi tăiaţi ilegal 41 de arbori, cu o valoare de 31.799 lei, faptă ce cade în sarcina directă a fostului şef de ocol”, a adăugat Mihai Miheţiu.
Un alt caz în care este condamnată, de către conducerea Direcţiei Silvice, implicarea şefului de ocol, s-a petrecut la Vatra Dornei, unde fostul şef de ocol este cercetat pentru marcarea a 77 de metri cubi de lemn în mod ilegal, valoarea pagubei fiind de 13.588 de lei, în teren particular, probabil la solicitarea deţinătorului acelei suprafeţe.
Transparenţă totală din partea noii conduceri
Şeful Direcţiei Silvice Suceava a precizat că nu va da numele colegilor sancţionaţi şi anchetaţi în prezent, deşi aceştia nu fac cinste breslei silvicultorilor.
“Actuala echipă a promis transparenţă totală şi recunoaşterea unor greşeli care mai apar şi în activitatea noastră.
În situaţiile în care se dovedeşte că anumite abateri s-au făcut cu ştiinţa personalului silvic, vreau ca severitatea să fie maximă şi nu ezităm să apelăm la organele de cercetare, dacă există şi o tentă penală a acestor abateri”, a declarat şeful Direcţiei Silvice Suceava, Mihai Miheţiu.
Printre sancţiunile directe date şefilor de ocol, şefilor de district, pădurarilor şi tehnicienilor din ocoalele silvice respective se numără diminuări de salariu şi suspendări din funcţie, de asemenea, fiind formulate sesizări organelor de cercetare penală pentru toate persoanele implicate. Cazurile au fost introduse şi pe ordinea de zi a Consiliului de Disciplină a RNP, unde ar putea fi luate măsuri şi mai drastice, culminând cu desfacerea contractului de muncă.
(11 dec 2009, 12:48:35