Direcţia Naţională Anticorupţie, Serviciul Teritorial Suceava, a trimis în judecată mai multe persoane, în frunte cu fostul director adjunct al Direcţiei Poliţiei de Frontieră Rădăuţi, comisarul Marcel Simion. În afara acestuia, vor mai fi judecate alte şase persoane, printre care şi subcomisarul George Ioan Călinescu, fost şef tură în Punctul de Trecere a Frontierei Siret, încă un poliţist de frontieră şi un lucrător vamal.
Rechizitoriul de sesizare a instanţei are peste 100 de pagini, iar în cuprinsul său sunt descrise modalităţile prin care oameni puşi să asigure respectarea legilor le-au încălcat pentru propriile interese. Pentru a reuşi să documenteze faptele, procurorii DNA Suceava au beneficiat şi de sprijinul ofiţerilor Direcţiei Generale Anticorupţie Suceava.
Acuzele cele mai grave îl privesc pe subcomisarul George Ioan Călinescu, fost şef de tură în Punctul de Trecere a Frontierei Siret. Procurorii DNA Suceava au reţinut că ofiţerul „a sprijinit şi coordonat, în perioada aprilie-iunie 2008, activitatea infracţională a unui grup de traficanţi de ţigarete din care făceau parte Adochiţei Marius, Fasolă Florin Dorin, Ciobaniuc Stelian, Zaharie Dumitru, Zaharie Irina, Mihaescu Valerii şi Popescu Gheorghe, care introduceau ţigări de provenienţă ucraineană, achiziţionate fie din Ucraina, fie de la magazinele duty-free, în condiţiile în care astfel de produse accizabile sunt prohibite la a fi introduse în ţară ca bagaj pentru persoanele fizice, peste limita admisă de Regulamentul Vamal”.
Vorbeau codificat
Discuţiile telefonice purtate de Călinescu şi înregistrate de anchetatori în baza aprobărilor obţinute de la Curtea de Apel Suceava arată că fostul şef de tură din Punctul de Trecere a Frontierei Siret folosea un limbaj similar celui folosit de infractorii de rând.
Într-o discuţie cu un anume Dumitru Zaharie, limbajul prestabilit denotă că încercau să fie precauţi pentru situaţia nedorită în care ar fi fost înregistraţi. În locul cuvântului „ţigară” foloseau „faianţă”, „medicamente”, iar despre deplasarea după ţigări în Ucraina şi situaţia în PTF Siret se specifica: „Acolo la pescuit… apa-i tulbure sau curată?”.
„Astăzi nu…nu-i de călătorit”
Iată cum a sunat una dintre convorbirile înregistrate de anchetatori:
„Călinescu George Ioan: Ce facem, ne vedem astăzi?
Zaharie Dumitru: Da, pe la ce oră?
CGI: Nu, dacă era în program!
ZD: Nu contează, că doar îmi fac. Programul se face, ştiţi, după teren. Că…am şi eu ceva de mai spus.
CGI: Da?
ZD: Da. Da pe la ce oră e bine? Că am o maşină pe la Suceava şi s-o oprit şi nu porneşte.
CGI: Eu sunt la serviciu azi.
ZD: Na, şi când ajung pe acolo. Până seara sunteţi?
CGI: Da. Azi nu aveţi de gând să vă călătoriţi? Nu vă plimbaţi astăzi?
ZD: Ba da, cum. Astăzi…astăzi nu…nu-i de călătorit…nu, nu, ştiţi! Nu a adus faianţa aceia…nu a adus nici nimic…nici meseriaşul nu vrea să vie azi…o zis că poate mâine seară să vie să pună numai gresie pe jos. După aia restul. Pe mâine seară. Aşa o zis că-i noaptea. Că şi la Suceava o prins un bloc, acolo la lucru. Şi na. Ştiţi? Şi discutăm dacă vreţi să puneţi şi dvs.?”
Pentru a se asigura că protejaţii săi nu vor avea probleme în Punctul de Trecere a Frontierei, Călinescu era prezent la faţa locului şi le asigura protecţie. Mai mult, pentru ca aceştia să nu fie interceptaţi la întoarcerea din Ucraina, să nu întâmpine dificultăţi din partea echipelor de control de pe traseu şi din PTF Siret, subcomisarul George Ioan Călinescu le-a divulgat amicilor săi informaţii cu caracter secret.
Telefonul comisarului Simion
În ceea ce priveşte implicarea fostului director adjunct al Direcţiei Poliţiei de Frontieră Rădăuţi, anchetatorii au stabilit că acesta a intervenit fie direct, fie telefonic, pe lângă anumiţi poliţişti de frontieră din subordine. Toate aceste intervenţii au avut loc ca urmare a relaţiilor de prietenie pe care comisarul Marcel Simion le avea cu Dumitru şi Irina Zaharie, două dintre persoanele trimise în judecată de DNA Suceava.
Telefonul pe care comisarul Simion l-a dat în favoarea Irinei Zaharie s-a consemnat în ziua în care aceasta a fost oprită în PTF Siret de comisarul Nelu Fediuc, care a găsit în maşină 30-40 de cartuşe de ţigări de contrabandă. De aici, evenimentele s-au precipitat, iar telefoanele au sunat cu repeziciune.
„În timpul efectuării controlului de către Fediuc Nelu, întrucât a realizat că există riscul ca marfa transportată ilegal să fie confiscată, înv. Călinescu George Ioan a intrat pentru o scurtă perioadă de timp în toneta poliţiei de frontieră, de unde, la ora 19:13:31, l-a sunat la telefon pe înv. Zaharie Dumitru pentru a-i solicita să-l contacteze pe cms. Simion Marcel, care să-i ceară lui Fediuc Nelu să nu se lege de autoturismul SV 04 AUV”, se arată în rechizitoriu.
Iată şi ce s-a discutat cu acel prilej:
Zaharie Dumitru: - Da!
Călinescu George Ioan: - Ă... sună-l pe MARCEL ...(comisarul Simion Marcel-n.r.)
ZD: - Da!
CGI: - Că-i nebunu’ aici şi face figuri la maşina ta! (SV 04 AUV –n.r.)
ZD: - Da’ dă-o înapoi! Nu-i bun?
CGI: - Nu-i bun! El este aici. Sună-l, să-l sune...!
ZD: - Hai, hai!
CGI:- Să-i spună atâta: „NELU, du-te de pe intrare!”(de pe artera de intrare unde Fediuc Nelu făcea control la autoturismul condus de Zaharie Mihai – n.r.)
ZD: - Da, da! Hai!
CGI: - Da?”
Imediat după această discuţie telefonică, la 19:17:54, comisarul Marcel Simion îl sună la telefon pe Nelu Fediuc:
Fediuc Nelu: Da, vă rog!
Simion Marcel: - Să trăiţi!
FN: - Alo!
SM: - Ce faci? M-auzi?
FN: - Să trăiţi! Da, domnu’ director! Ce să fac? Sunt într-un control... inopinat... conform planului... până la orele 20! (plan de acţiune în PTF Siret între orele 18.00-20.00 pentru verificarea modului în care subordonaţii îşi execută sarcinile de serviciu – n.r.)
SM: - Bravo! Băi, vezi că am o fetiţă acolo...!
FN: - Care, şefu’?
SM: - ZAHARIE!... IRA...(diminutivul folosit pentru IRINA – n.r.)
FN: - Da’ maşina să mi-o spuneţi, că aşa nu ştiu...
SM: - Da’ nu ştiu, nu ştiu...
FN: - ZAHARIA... da...
SM: - E... soţia unui prieten de-al meu!
FN: - Aoleu! Să nu fie asta cu maşina, pe care am oprit-o eu! Cred...
SM: - Cred că!
FN: - Aha!
SM: - Vezi care-i treaba... dacă...
FN: - Am înţeles!... Am înţeles!
SM: - Ai promis că treci într-o zi pe la mine!
FN: - Da, trec şefu’!
SM: - Hai, ia-o pe madame... aşa şi... treci!
FN: - Da, şefu’, am înţeles!
SM: - Bine, mersi!
FN: - Da, da! Să trăiţi!”
Comisarul Fediuc spune că şeful său i-a cerut să încalce legea
Fostul director adjunct al Direcţiei Poliţiei de Frontieră Rădăuţi a menţionat că a dat acel telefon pentru a-l ruga pe Nelu Fediuc să o ajute pe Irina Zaharie ca să nu aştepte la rând în PTF Siret, motivând că era însărcinată în luna a opta.
Este contrazis de comisarul Nelu Fediuc, care a menţionat altceva: „Precizez faptul că nu am fost sunat de cms Simion Marcel pentru a o ajuta pe Zaharie Irina să nu aştepte la rând, ci pentru a-i facilita intrarea în ţară cu ţigări, aceasta în condiţiile în care autoturismul SV 04 AUV era prima maşină de la bariera de control din dreptul tonetei lucrătorului vamal de pe artera de intrare în ţară, totodată adjunctul directorului DPF Rădăuţi nu avea de unde să cunoască în momentul în care m-a sunat că eu mă aflam în punct şi efectuam control la autoturismul SV 04 AUV. Am perceput telefonul primit de la cms Simion Marcel ca un ordin dat de către un şef către un subordonat, dar nu l-am executat, întrucât era nelegal”.
Comisarul Simion crede că a deranjat pe cineva
Comisarul Marcel Simion s-a declarat nevinovat vizavi de acuzaţiile aduse. „E o făcătură şi în instanţă se va dovedi. Din funcţia pe care am deţinut-o am deranjat treburile unui anumit personaj şi din acest motiv s-a ajuns aici. Sunt două înregistrări care nu spun nimic despre vreo încălcare a legii şi nişte declaraţii ale unei anumite persoane care mă incriminează”, a spus fostul director adjunct al Direcţiei Poliţiei de Frontieră Rădăuţi.
Deşi nu a spus direct pe cine a deranjat, din studiul rechizitoriului reiese că cel incriminat este comisarul Nelu Fediuc.
Cine a fost trimis în judecată
În acest dosar complex vor fi judecate şapte persoane. Comisarul Marcel Simion trebuie să răspundă pentru acuzaţia de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, aceeaşi infracţiune fiind reţinută şi în sarcina altor trei persoane: Irina Zaharie, Mihai Zaharie şi Dumitru Zaharie.
În cazul subcomisarului George Ioan Călinescu, este vorba de infracţiunile de abuz în serviciu contra intereselor publice, fals intelectual şi folosirea în orice mod de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.
Lucrătorul vamal Lucian Doru Mureşan va trebui să se apere în faţa instanţei pentru următoarele acuzaţii: abuz în serviciu contra intereselor publice şi fals intelectual.
Un alt poliţist de frontieră, agentul Vasile Iulian Scripcariu, este acuzat de săvârşirea infracţiunii de folosirea în orice mod de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.
Duty-free ilegal la locuinţa lui Călinescu
Cu ocazia anchetei, procurorii DNA Suceava au efectuat şi o percheziţie la locuinţa subcomisarului George Ioan Călinescu. Spre surprinderea anchetatorilor, au fost găsite ţigări şi băutură ca într-un duty-free.
Mai exact, s-au descoperit 309 sticle cu whisky şi votcă, de provenienţă ucraineană sau din Duty-free, şi 551 pachete de ţigări de provenienţă ucraineană, mărcile LM, Ronson, Astra.
( 9 dec 2009, 11:43:37