Frigul s-a făcut simţit în locuinţele sucevenilor racordaţi la sistemul centralizat în noaptea de luni spre marţi, din cauza unei defecţiuni grave apărute la cazanul de producere a energiei termice, la CET-urile din lunca Sucevei.
Lipsa căldurii s-a resimţit mai mult după miezul nopţii, atunci când s-a răcit apa fierbinte existentă deja în conductele de termoficare din oraş, fără ca noi fluxuri de apă fierbinte să fie pompate spre oraş, de la centrala de termoficare.
Cauza o reprezintă o explozie care a avut loc în interiorul cazanului I de termoficare, în jurul orei 09.30, producerea energiei termice fiind oprită imediat, pentru a fi evitate riscurile producerii unei catastrofe.
Opt ore fără căldură şi apă caldă
Pentru ca sucevenii să nu fie lăsaţi fără apă caldă şi căldură, în plină iarnă, spre miezul nopţii a fost pornit cazanul II de producere a energiei termice, dar acest lucru s-a făcut simţit abia după ora 08.00 dimineaţa.
“Pentru a porni o centrală de termoficare trebuie respectate anumite proceduri, care sunt destul de complicate şi de durată. Abia spre dimineaţă apa a ajuns la parametrii normali de furnizare, adică la 70 de grade, încât prin Burdujeni s-au încălzit caloriferele cam de pe la 7 dimineaţa, iar în oraş, după ora 8. Practic, au fost opt ore în care nu am mai furnizat apă caldă şi căldură, iar cauzele exacte ale celor petrecute nu le ştim încă. Abia la noapte se va putea intra în cazanul I, să cercetăm ce s-a întâmplat înăuntru. Acolo, când funcţionează, sunt temperaturi de peste 1000 de grade Celsius, trebuie întâi lăsat să se răcească”, a declarat directorul Termica Suceava, Constantin Plăcintă, care a supravegheat personal lucrările de pornire a celui de-al doilea cazan, în vederea reluării furnizării agentului termic.
Defecţiunea apărută la cazanul I de termoficare este cu atât mai problematică cu cât, de săptămâna viitoare, Termica ar fi trebuit să producă energie termică cu ambele centrale, ca urmare a răcirii temperaturilor exterioare şi a cererilor de energie electrică, produsă în cogenerare cu cea termică.
Cazanul de termoficare care s-a defectat în noaptea de luni spre marţi are o vechime de peste 22 de ani, fiind pus în funcţiune în 1987.