Suceveanul Andrei Negrea, tânărul în vârstă de 23 de ani, din Adâncata, despre care, în urmă cu câteva luni, se bănuia că a fost arestat în China, pentru trafic de droguri, şi condamnat la moarte, s-a sinucis, joi, 3 decembrie a.c., aruncându-se de la etajul 20 al unui hotel din oraşul chinez Guangzhou, a anunţat, ieri, Ministerul Afacerilor Externe (MAE).
Moartea suceveanului a fost anunţată, ieri, la Ambasada României la Beijing de Biroul Securităţii Publice al Municipiului Guangzhou.
„MAE a informat familia cetăţeanului în legătură cu această situaţie şi a făcut demersuri pentru a obţine mai multe informaţii”, se arată într-un comunicat de presă remis de autorităţile române.
„Am vorbit cu el, săptămâna trecută, şi nu părea a fi supărat”
Tatăl lui Andrei a aflat şi el, aseară, groaznica veste. „Am primit un telefon şi mi s-a spus că Andrei s-a sinucis”, a mărturisit bărbatul.
El a spus că a sunat şi la Ambasada României în China pentru a afla mai multe informaţii legate de moartea fiului său, iar misiunea diplomatică i-a confirmat faptul că Andrei s-a sinucis şi i-a spus că un reprezentant al Ambasadei va pleca în oraşul Guangzhou, pentru a afla împrejurările în care s-a produs tragicul eveniment.
„Mai multe nu ştiu să vă spun, atât ştiu şi eu în momentul de faţă. Am vorbit cu el, săptămâna trecută, şi nu părea a fi supărat. Chiar i-am trimis bani ca să se întoarcă acasă, dar uite că nu a mai venit...”, a mai declarat tatăl lui Andrei Negrea.
Vecinii familiei Negrea nu ştiau nimic, aseară, despre moartea lui Andrei. „El este bine mersi în China, tatăl lui a vorbit nu de mult cu el, nu a murit, nu mai spuneţi că e mort, că familia vorbeşte cu el...”, e de părere Ghiţă Ţabrea, unul dintre vecini.
Cazul Andrei Negrea, scos din interceptări telefonice
Povestea suceveanului condamnat la moarte în China a apărut în urma interceptărilor telefonice într-unul dintre dosarele Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism –Serviciul Teritorial Suceava, în care era vizată o reţea de racolatori şi cărăuşi de droguri, peste 60 de tineri suceveni fiind arestaţi în puşcăriile din întreaga lume, după ce-au fost prinşi transportând heroină şi cocaină.
Într-o discuţie telefonică, doi dintre cărăuşi au rostit numele tânărului din comuna Adâncata, vorbind despre faptul că acesta ar fi prins cu droguri în China, ţară în care această infracţiune este pedepsită cu moartea.
De altfel, China a fost una dintre ţările care figura pe ruta drogurilor cărate de cărăuşii din Suceava.
Datele obţinute oficial au arătat că Andrei Negrea a intrat în China la 22 decembrie 2008, iar în evidenţele autorităţilor chineze nu figura ieşirea sa din ţară.
Nu există nici un caz Negrea
Ambasada României de la Beijing a făcut demersuri pe lângă autorităţile chineze pentru a afla dacă se confirmă condamnarea şi executarea suceveanului Andrei Negrea, iar pe data de 31 iulie a.c., Cristian Diaconescu, ministrul de Externe la acea vreme, a infirmat toate zvonurile.
„În urma verificărilor efectuate de autorităţile chineze, a rezultat că la Tribunalul Suprem al Republicii Populare Chineze nu este cunoscut un caz Negrea şi nici un alt caz al unui cetăţean român care să fi fost condamnat la pedeapsa capitală. La Tribunalul provinciei unde se presupune că s-ar afla Andrei Negrea nu se ştie nimic despre acest nume şi nici nu este pe rol vreun proces intentat unui cetăţean român pentru trafic de droguri. În concluzie pot să vă spun că la ora actuală nu există nici o informaţie certă, autorizată, care să confirme alegaţiile de presă", a spus ministrul într-o conferinţă de presă.
„I-am spus să vină acasă cât mai repede, să vadă tot satul că nu e adevărat”
Părinţii lui Andrei Negrea au infirmat încă de la început zvonurile cum că fiul lor ar fi fost condamnat la moarte în China.
Ştiau că e în acea ţară, habar nu aveau ce face fiul lor acolo, însă erau convinşi că Andrei e în viaţă.
„Cum să fie arestat şi condamnat la moarte, domnule, dacă eu am vorbit la telefon cu el de mai multe ori?! I-am trimis bani, prin Western Union, vă arăt chitanţele... odată vreo 1200 de dolari şi altădată cam 600 de euro. Păi dacă era arestat mai putea vorbi la telefon, mai putea să primească bani?!... E o coincidenţă şi lumea a început să vorbească şi să înflorească. Păi dacă era adevărat, nu mă duceam după el în China?! Eu băteam clopotele la biserică, dacă era aşa...”, era revoltat tatăl tânărului, mărturisind că fiul său i-a povestit că are o relaţie cu o tânără chinezoaică.
„I-am spus să vină acasă cât mai repede, să vadă tot satul că nu e adevărat”, îi tremura vocea mamei tânărului.
( 5 dec 2009, 16:20:19