Mai multe persoane care au participat la cea mai mare partidă de vânătoare organizată în judeţ după Revoluţie, pentru un grup de spanioli, sunt în pericol de a se fi contaminat cu virusul rabiei, Direcţia Sanitar Veterinară Suceava diagnosticând cu turbare două din vulpile vânate, la mai multe zile după ce acestea au fost împuşcate. Până să ajungă la laborator, cadavrele animalelor au fost manipulate de mai multe persoane, condiţii în care se încearcă identificarea tuturor celor care au atins vulpile turbate, pentru a fi supuşi urgent analizelor.
După cum a precizat doctorul Petrea Dulgheru, şeful Direcţiei Sanitar Veterinare Suceava, una dintre partidele de vânătoare, desfăşurată pe 29 noiembrie, pe fondul 33 Codrii Voievodesei din cadrul Ocolului Silvic Marginea, a dus, printre altele, la împuşcarea a patru vulpi.
Contrar procedurilor în vigoare, probele prelevate de la două vulpi au ajuns la laboratorul DSV după o zi şi jumătate de la împuşcare, iar altele abia după patru zile, timp în care animalele moarte au fost manipulate de mai multe persoane.
Cum s-a dovedit că două din cele patru vulpi erau turbate, s-a declanşat imediat o anchetă, pentru a fi identificate persoanele în cazul cărora există riscul contaminării cu virusul turbării.
Vânătorii spanioli nu ar fi intrat în contact cu vulpile
Doctorul Petrea Dulgheru a precizat că ar fi vorba de aproximativ şase-şapte persoane, din rândul celor care au participat la organizarea vânătorii, printre acestea neregăsindu-se şi oaspeţii veniţi din Spania (care au împuşcat la Suceava 40 de mistreţi, un urs şi cinci vulpi). Pe fir a intrat şi Direcţia de Sănătate Publică Suceava, pentru a monitoriza situaţia, care, deocamdată, este sub control.
Responsabili de trimiterea probelor la laborator erau angajaţii Fondului de Vânătoare 22 Codrii Voievodesei, organizatorii vânătorii.
„Atragem atenţia încă o dată privind iresponsabilitatea de care dau dovadă persoanele care ating cadavrele de vulpi fără a fi protejate, care le jupuiesc pentru a-şi însuşi pieile, înainte de a cunoaşte rezultatul analizelor pentru diagnosticul rabiei, expunându-se unui risc foarte mare de contaminare. Facem din nou apel la toate persoanele din judeţ să nu atingă, să nu jupuiască şi să nu ia în nici un fel contact cu acestea, având obligaţia de a anunţa urgent medicul veterinar competent teritorial”, este avertismentul transmis de Petrea Dulgheru.
( 5 dec 2009, 18:28:53