Introducerea noului tip de paşapoarte nu este privită cu ochi buni de suceveni. Asta dacă e să comparăm cifrele oficiale din perioada în care la Suceava a fost implementat sistemul de emitere a paşapoartelor electronice.
Datele statistice arată că în cele opt zile lucrătoare scurse de la introducerea noului sistem de emitere a paşapoartelor, sucevenii au cerut exact 88 de documente electronice. În comparaţie, restul solicitărilor depuse în această perioadă vizează emiterea paşapoartelor temporare. Concret, este vorba de 273 de persoane care au optat pentru un paşaport de tip vechi, chiar dacă potrivit legii valabilitatea acestuia este de numai un an de zile. Cu alte cuvinte, trei sferturi dintre suceveni au optat pentru paşaportul clasic, în detrimentul celui biometric.
Se poate ca acest raport să fi fost influenţat de anumite temeri legate de paşaportul biometric, în special privind amprentarea titularului şi legenda implementării unui cip electronic titularilor.
Comisarul şef Angela Irimia, şefa Serviciului Paşapoarte Suceava, spune că cererea numărului mare de paşapoarte temporare are o altă explicaţie. „Este vorba de persoane care au venit din străinătate şi se grăbesc, în special familii cu copii, sau de suceveni care doresc să călătorească în Ucraina şi au nevoie rapid de paşaport”, a precizat comisarul şef Angela Irimia.
Un paşaport temporar se emite în aceeaşi zi în care s-a depus cererea, în timp ce pentru un paşaport biometric timpul de aşteptare este de până la 30 de zile.
Scădere la jumătate a numărului de cereri faţă de o lună obişnuită
Comparativ cu celelalte luni ale anului în curs, numărul cererilor privind eliberarea unui paşaport, temporar sau electronic, s-a diminuat considerabil. Datele statistice arată că este vorba de o înjumătăţire, dar acest aspect ar putea fi influenţat şi de faptul că înainte de introducerea noului tip de documente de călătorie, activitatea la ghişeele Serviciului Paşapoarte Suceava a fost ceva mai intensă.
Sucevenii care doresc să-şi procure un paşaport biometric trebuie să achite aproape 300 de lei, iar valabilitatea acestui act se întinde pentru o perioadă de cinci ani.
În cazul paşapoartelor temporare, valabilitatea este de numai un an, iar taxele se ridică la aproape 200 de lei, inclusiv taxa de urgenţă.
( 4 dec 2009, 12:11:50