Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 4 dec 2009 - Anul XIV, nr. 285 (4271)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Statistici îngrijorătoare

Însămânţările de toamnă, scădere accentuată faţă de anul trecut

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Campania de însămânţări agricole de toamnă din acest an scoate în evidenţă o scădere semnificativă a suprafeţelor lucrate, fiind vorba de aproape 4.000 de hectare în minus faţă de anul 2008.
Conform evidenţelor Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Suceava, în cadrul campaniei de toamnă din 2009, până la începutul acestei săptămâni, se însămânţaseră 23.952 de hectare de teren agricol.
Cum suntem deja în decembrie, specialiştii DADR Suceava apreciază că această cifră este foarte aproape de cea finală, alte însămânţări cu grâu care s-ar mai putea face în zilele următoare ar fi doar pe suprafeţe nesemnificative.
Prin comparaţie, anul trecut, culturile de toamnă au fost însămânţate pe 27.850 de hectare, cu 3.898 mai multe decât în acest an.
Cea mai mare scădere se înregistrează la principala cultură însămânţată în această perioadă, grâul, cultivat pe o suprafaţă de doar 20.000 de hectare, faţă de 25.000 de hectare în 2008.
O parte dintre cultivatori s-au orientat spre culturile furajere, un salt destul de semnificativ înregistrând şi rapiţa.
„Din păcate trebuie să constatăm că lipsa fondurilor şi a perspectivelor îi face pe cultivatori să nu mai însămânţeze aceleaşi suprafeţe ca şi în anii trecuţi. O cauză secundară a acestei scăderi este legată şi de condiţiile climaterice, care nu au fost propice însămânţărilor o bună perioadă de timp”, a declarat Ştefan Indianu, directorul DADR Suceava.
El a explicat că în perioada septembrie-octombrie a fost secetă, abia din noiembrie căzând precipitaţii suficiente. Cea mai afectată cultură, a arătat Indianu, ar putea fi rapiţa, care, din cauza lipsei de apă după însămânţare, nu este suficient de bine dezvoltată pentru a face faţă unui aşteptat îngheţ.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Însămânţările de toamnă, scădere accentuată faţă de anul trecut .
 Vizualizări articol: 1058 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Însămânţările de toamnă, scădere accentuată faţă de anul trecut0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei