Cea mai mare partidă de vânătoare organizată de Suceava, de la Revoluţie şi până în prezent, pentru un grup de spanioli, s-a încheiat duminică seara, odată cu împuşcarea unui urs în valoare de 5.000 de euro.
Spaniolii, care au solicitat din timp să le fie permisă vânarea a 50 de mistreţi, cea mai mare cotă alocată până acum unui grup de vânători, au ajuns joi seara la Suceava.
Cei şapte împătimiţi ai acestui sport sângeros, dar care cere şi calităţi speciale, de la cele de bun ţintaş, la cele de rezistenţă fizică, au cutreierat timp de trei zile şi nopţi pădurile Sucevei, în căutarea puternicilor mistreţi care se găsesc în număr mare la noi în judeţ, datorită condiţiilor naturale favorabile.
Pânda lor, dar şi eforturile gonacilor, care au stârnit vânatul, atunci când a fost necesar, le-a adus în bătaia puştii nu mai puţin de 40 de mistreţi, ai căror colţi îi vor păstra ca trofeu, în amintirea aventurilor vânătoreşti de la Suceava.
Urs de 5.000 de euro, împuşcat la Broşteni
O altă captură cu care se pot mândri la întoarcerea acasă este un urs de 350 de puncte, în valoare de 5.000 de euro, împuşcat la Broşteni, a cărui blană a fost dusă ieri la Moldoviţa, pentru a fi curăţată şi pusă la sare, până când spaniolii se vor întoarce să o ia cu ei în ţară.
În palmaresul lor vânătoresc s-au mai adăugat şi cinci vulpi.
3,2 tone de carne de mistreţ, scoasă la vânzare
Conform şefului Biroului de Vânătoare din cadrul Direcţiei Silvice Suceava, Cristian Tomniuc, care a însoţit grupul de spanioli zi şi noapte, în urma acestei acţiuni vânătoreşti s-au încasat aproape 30.000 de euro, cea mai mare parte, din taxele de vânătoare încasate de la vânătorii spanioli, dar şi aproape 6.000 de euro din valorificarea celor 3,2 tone de carne de mistreţ.
Printre cumpărătorii cărnii de mistreţ se numără atât vânătorii străini, care au dus şi prietenilor să guste vânatul lor, cât şi restaurante şi pensiuni din judeţ, care oferă în meniul lor şi bucate vânătoreşti.
“Le-a plăcut enorm aici şi vor să revină chiar în prima parte a anului 2010, alături de alţi prieteni”, a spus Tomniuc.
În ultimii doi ani, judeţul Suceava s-a dovedit a fi preferat de spanioli pentru partidele de vânătoare, aceştia declarându-se încântaţi de sălbăticia pădurilor de la noi şi faptul că vânătoarea se face la fel ca pe vremuri, când rezultatele vânătorii depindeau în mod direct de calităţile vânătorului, nu de cât de mic e spaţiul în care animalele sunt adunate, pentru a nu putea fugi din bătaia puştii.