Proiectul pilot “Alternative Comunitare de Asistenţă Psihiatrică” desfăşurat de Fundaţia caritabilă “Orizonturi”, în parteneriat cu Spitalul de Psihiatrie din Câmpulung şi Centrul de Sănătate Mintală din localitate, a ajuns la final, iar rezultatele lui oferă acum un model în ceea ce priveşte serviciile de asistenţă comunitară psihiatrică din întreaga ţară.
Prin acest proiect s-a constituit echipa mobilă alcătuită din persoane de profesii diferite, care au oferit unui număr de peste o sută de persoane cu dizabilităţi servicii medico-sociale la domiciliu, dar şi servicii recreative şi de petrecere a timpului liber, pe baza unui plan individual. Pacienţii au beneficiat inclusiv de servicii pentru dezvoltarea unor abilităţi de trai independent, cum ar fi menţinerea igienei personale, desfăşurarea unor activităţi gospodăreşti, îngrijirea locuinţei, cumpărături şi administrarea veniturilor.
Proiectul a fost susţinut de 12 primării din zona Câmpulung
“Asistenţa comunitară psihiatrică e un deziderat important în reforma de sănătate mintală, iar noi venim cu un model în care demonstrăm că se poate face. Rezultatele sunt neaşteptate şi pentru noi, prin faptul că foarte multe autorităţi locale s-au implicat. Este vorba de 12 primării din zona Câmpulung, respectiv Câmpulung Moldovenesc, Gura Humorului, Frasin, Vama, Pojorâta, Sadova, Moldoviţa, Stulpicani, Ostra, Fundu Moldovei, Breaza şi Moldova Suliţa, a căror implicare nu a fost formală, ci eficientă şi a contribuit la creşterea calităţii vieţii persoanelor cu dizabilităţi psihice”, a declarat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, medicul psihiatru Alexandru Paziuc, managerul de proiect.
Medicul a subliniat că, după un an de derulare a proiectului, a fost realizat şi un “Ghid practic de dezvoltare a serviciilor de asistenţă comunitară pentru persoanele cu tulburări psihice în oraşele mici şi comunităţile rurale”, care va fi tipărit în 300 de exemplare şi va fi distribuit celor care au nevoie de el. Procedurile şi mijloacele de implementare prinse în aceste ghiduri sunt transferate acum către Spitalul de Psihiatrie Câmpulung şi Centrul de Psihiatrie, iar activitatea echipei mobile va putea continua, cu condiţia ca legislaţia să permită modalităţi de plată pentru oamenii care efectuează aceste servicii.
„Avem în vedere şi derularea unor proiecte noi, legate tot de asistenţa comunitară psihiatrică, cum ar fi crearea unor centre de zi la nivelul comunităţilor locale”, a mai spus Alexandru Paziuc.