În cursul lunii noiembrie, Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Suceava a efectuat plăţi către farmacii pentru medicaţia antidiabetică în valoare de aproximativ 1,3 milioane de lei, iar în cursul săptămânii viitoare se vor mai efectua plăţi în valoare de peste 600 mii lei pentru acest tip de medicaţie, a informat ieri preşedintele director general al instituţiei, dr. Cristina Iordăchel.
Medicul a adăugat că, pentru medicaţia aferentă programului de oncologie s-au efectuat plăţi în valoare de 1,28 milioane lei, iar pentru programul HIV/SIDA s-au plătit 230 mii lei. În cursul săptămânii viitoare, conform deschiderilor de credite aprobate, se vor face plăţi de 73 mii lei pentru medicaţia pacienţilor cu transplant şi aproximativ 600 mii lei pentru medicaţia compensată, plată aferentă subvenţiei de 40%, provenită de la Ministerul Sănătăţii, a completat şeful CAS.
Iordăchel a adăugat că celelalte programe naţionale (tratamentul pentru tuberculoză, mucoviscidoză etc.) au fost achitate în totalitate, conform consumurilor înregistrate. Prin urmare, plăţile către farmacii vor înregistra în luna noiembrie un total de peste 3,9 milioane de lei, a subliniat şeful CAS.
Cum se va asigura finanţarea asistenţei medicale în luna decembrie
Iordăchel a ţinut să precizeze că a fost rezolvată şi finanţarea fondului de salarii pentru Spitalul Orăşenesc Siret, prin diminuarea creditelor bugetare de la alte spitale şi înlocuirea lor cu credite de angajament. Referitor la finanţarea asistenţei medicale pentru luna decembrie, medicul a menţionat că, deşi în momentul de faţă sumele stipulate în contract nu acoperă necesarul real de servicii, se va proceda la aplicarea art.5, alin.4, din Hotărârea nr.1714/2008 pentru aprobarea Contractului-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anul 2009, care prevede că “totalul angajamentelor legale aferente serviciilor medicale, inclusiv furnizarea de medicamente şi dispozitive medicale în ambulatoriu, efectuate în luna decembrie a anului precedent, la nivelul Casei de Asigurări de Sănătate, nu pot depăşi media lunară a primelor 11 luni ale anului precedent, decât cu maximum 5%.”
„Din discuţiile avute cu toate tipurile de furnizori de servicii medicale, a rezultat că dumnealor nu au înţeles semnificaţia acestui articol din Hotărârea nr.1714/2008 pentru aprobarea Contractului-cadru pentru anul 2009, care le permite să presteze în luna decembrie servicii la nivelul de finanţare asemănător lunilor anterioare, iar facturile vor fi primite la nivelul Casei de Asigurări de Sănătate, în luna ianuarie 2010. Această prevedere din Hotărârea nr.1714/2008 a fost aplicată şi în cursul lunii ianuarie 2008, prin urmare orice discuţii legate de inexistenţa finanţării serviciilor medicale şi eliberării de medicamente pentru decembrie 2009 sunt nereale”, a subliniat şeful CAS.
Salariaţii spitalelor nu sunt în pericol de a rămâne fără lefuri
Iordăchel a adăugat că din discuţiile şi corespondenţa purtată cu reprezentanţii legali ai laboratoarelor de analize medicale şi ai laboratoarelor de radiologie din judeţ a rezultat că aceste unităţi nu au epuizat în momentul de faţă fondurile alocate. Mai mult, laboratoarele de radiologie au confirmat în scris Casei de Asigurări că fondurile alocate depăşesc cererea de servicii. „Acest fapt este evident în municipiul Suceava şi oraşul Siret, unde reprezentanţii legali ai laboratoarelor de radiologie au consemnat în scris că previziunea dumnealor de a efectua servicii este mult mai mică decât sumele alocate şi prin urmare aceste sume vor fi redistribuite”, a spus medicul.
Şeful CAS a adăugat că, în cursul lunii noiembrie, au fost achitate integral sumele datorate furnizorilor de asistenţă primară (medicină generală), asistenţă de specialitate şi laboratoare, precum şi creditele bugetare aferente eliberării de medicamente şi asistenţă spitalicească. Iordăchel a arătat că CAS este în grafic cu toate tipurile de plăţi şi a dat asigurări că nu vor exista probleme în plata furnizorilor, nici în luna decembrie 2009. „Faptul că spitalele nu dispun în luna decembrie de credite bugetare, ci doar de credite de angajament, nu influenţează plata salariilor, deoarece plăţile către spitale aferente lunii decembrie se fac în primele zile ale lunii ianuarie 2010, când, din punct de vedere legal, este permisă şi plata creditelor de angajament. Toate celelalte tipuri de furnizori care sunt finanţaţi prin credite de angajament, respectiv farmacii, vor primi plăţi în luna ianuarie 2010 aferente lunii anterioare sau termenelor de contract”, a conchis medicul.