Intenţia unui român stabilit în Anglia de a ajuta la depistarea în timp util a posibilelor cazuri de gripă nouă în rândul elevilor suceveni, prin scanarea termică a acestora, e la un pas de a fi un fiasco total, din cauza lipsei de cooperare a autorităţilor.
Astfel, deşi Gabriel Mîndrescu a contactat din timp Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, anunţându-şi intenţia, de a închiria un aparat portabil de termoscanare, cu care să meargă din şcoală în şcoală şi din clasă în clasă, pentru a depista astfel persoanele care au o temperatură a corpului mai mare decât cea normală, putând indica astfel prezenţa unui virus sau a unei infecţii, iniţiativa sa e blocată de măsurile impuse recent de Ministerul Sănătăţii.
“Aparatul este asemănător celor folosite în aeroporturi, doar că la o scară mai mică şi este mobil. Dispozitivul pe care l-am închiriat este Flir P400 seria T, utilizarea sa nu dăunează celor scanaţi nici cât pişcătura unui ţânţar, nu îi deranjează cu nimic, dar ar putea fi de mare ajutor, pentru că s-ar depista din timp posibilele cazuri de gripă porcină şi ar putea fi împiedicată răspândirea bolii şi la alte persoane. M-am oferit să suport toate costurile din fonduri proprii, am închiriat şi aparatul, am plătit transportul său în România, luni ar fi trebuit să ajungă, dar, în ultimul moment am aflat că nu am voie să fac nimic”, a declarat Gabriel Mîndrescu, telefonic.
Conform estimărilor acestuia, în cele şapte zile cât era programat să stea în Suceava cu aparatura de termoscanare, ar fi putut fi scanaţi 40.000 de elevi.
Operaţiune blocată de un ordin recent al ministrului Sănătăţii
Şeful ISJ Suceava, Petru Carcalete, care şi-a oferit de la început sprijinul pentru această acţiune, mai ales că este una gratuită, care nu implica costuri nici pentru unităţile şcolare şi nici pentru elevi, a spus că, în urma solicitării ca un reprezentant al DSP să participe la operaţiunea de scanare, i s-a transmis că, prin ordinul ministrului Sănătăţii, este interzisă orice acţiune, dacă nu are aprobare specială de la Minister, de la comisia special constituită pe problema gripei noi.
Drept urmare, întreaga operaţiune pusă la cale de românul din Anglia, care s-a oferit să ajute la depistarea din timp a posibilelor cazuri de gripă, e sortită eşecului, pentru că, pe lângă faptul că nu s-a mai respectat programul de trimiterii aparaturii în România, perioada pentru care este închiriat aparatul de termoscanare va expira, poate chiar înainte să i se dea un răspuns la solicitarea sa.
(28 nov 2009, 13:39:27