Colegiul Militar Liceal „Ştefan cel Mare” din municipiul Câmpulung Moldovenesc sărbătoreşte, de trei zile, împlinirea a 85 de ani de la înfiinţare. Manifestările consacrate evenimentului au inclus, pe 26 şi 27 noiembrie, o sesiune de referate şi comunicări ale elevilor şi cadrelor didactice.
Astăzi, în incinta instituţiei de învăţământ militar se derulează un ceremonial militar şi religios pentru marcarea aniversării, un spectacol omagial şi vizitarea instituţiei.
Prestigioasa instituţie de învăţământ câmpulungeană se poate lăuda până acum cu peste 10 mii de absolvenţi, majoritatea cu realizări remarcabile ulterioare în carieră şi activitate ştiinţifică. Absolvenţi ai colegiului au fost admişi în academii militare ale statelor NATO, iar 14 ofiţeri, absolvenţi ai colegiului, au fost decoraţi cu Ordinul “Mihai Viteazul” ca urmare a faptelor de arme din cel de-al Doilea Război Mondial. Generaţiile actuale de elevi au acumulat peste 200 de premii şi distincţii la olimpiade şi concursuri.
Printre personalităţile foarte cunoscute publicului larg care au făcut primii paşi în carieră în această şcoală militară de elită se numără fostul parlamentar Antonie Iorgovan, unul dintre autorii Constituţiei României din 1991, absolvent în promoţia 1966, dar şi “tatăl transplantului renal”, medicul Ionel Sinescu, sau actorul Octavian Cotescu, precum şi scriitorul Pavel Coruţ.
Istoric
Colegiul Militar Liceal “Ştefan cel Mare” a luat fiinţă în Cernăuţii Bucovinei, actul său de naştere fiind consfinţit prin Înaltul Decret Regal Nr. 3889, semnat de Regele Ferdinand la 25 noiembrie 1924.
Evenimentele din perioada 1940-1945 au marcat existenţa liceului, care a fost mutat de la Cernăuţi la Târgovişte şi Câmpulung Muscel, din nou la Cernăuţi, apoi la Timişoara şi Piteşti. La 23 iunie 1945, la încheierea anului şcolar, liceul s-a desfiinţat pentru o perioadă de opt ani.
La 1 septembrie 1953 se reînfiinţează, sub numele de Şcoala Medie Militară Nr.1 din Câmpulung Moldovenesc. Timp de trei ani, până la terminarea localului special construit şi amenajat, liceul a funcţionat la Iaşi. La împlinirea a 450 de ani de la moartea lui Ştefan cel Mare, la 2 iulie 1954, şcoala primeşte numele marelui voievod, funcţionând timp de trei ani sub numele de Şcoala Militară Medie „Ştefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc. Punctul terminus al itinerarului istorico-geografic este tot Bucovina, oraşul Câmpulung Moldovenesc, unde va cunoaşte cea mai lungă şi stabilă perioadă a existenţei sale, din 1956 şi până în prezent.
La data de 1 ianuarie 1957, instituţia revine la denumirea acordată la înfiinţare, în 1924, la Cernăuţi, Liceul Militar “Ştefan cel Mare”.
Pentru rezultatele remarcabile obţinute de absolvenţi, cu prilejul aniversării a 75 de ani de la înfiinţare, la 25 noiembrie 1999, instituţiei i se acordă titlul de Colegiul Militar Liceal “Ştefan cel Mare”.