Primul transport de doze de vaccin împotriva virusului AH1N1 era aşteptat să sosească în cursul nopţii de ieri, sub pază militarizată, la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava, care a anunţat că în cazul în care livrarea va fi efectuată, va începe distribuirea serului în judeţ încă de astăzi. Dozele de vaccin pandemic, produse de Institutul „Cantacuzino” din Bucureşti, urmau să fie trimise în cutii speciale, sigilate şi păstrate la temperaturi scăzute, între 2 şi 8 grade Celsius, şi însoţite de forţe de ordine. Acestea vor fi utilizate pentru imunizarea medicilor, militarilor, elevilor şi studenţilor, care vor avea prioritate la vaccinare.
Potrivit directorului DSP Suceava, dr. Alexandru Lăzăreanu, judeţului Suceava i s-au repartizat 29.500 de vaccinuri, iar potrivit unui Ordin al Ministerului Sănătăţii, prima etapă de imunizare se va derula până pe 10 decembrie. În această etapă vor fi vaccinate cadrele medico-sanitare, militarii şi elevii de peste 16 ani, atât din unităţile de învăţământ publice, cât şi din cele private.
Imunizarea sucevenilor se va realiza în trei etape
A doua etapă se va desfăşura între 11 şi 31 ianuarie, când vor primi serul elevii sub 16 ani, din unităţile de învăţământ de stat şi particulare, indiferent de clasă. Programul de vaccinare se va încheia în februarie, când se va derula a treia etapă, în cadrul căreia vor primi serul persoanele care fac parte din categoriile de risc, respectiv bolnavi cronici şi de vârste care corespund indicaţiilor producătorului serului.
Dr. Alexandru Lăzăreanu a arătat că dozele nu pot fi ridicate de la sediul Direcţiei de Sănătate Publică, aşa cum se proceda în cazul vaccinului gripal obişnuit, deoarece distribuirea lor trebuie să se realizeze în condiţii speciale. Din acest motiv, livrarea lor către medicii de familie, medicii şcolari şi spitalele din judeţ se va face de către angajaţii acestei instituţii.
„Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratul Judeţean de Poliţie şi Poliţia de Frontieră vor primi o repartiţie de la ministerul lor şi apoi se vor adresa instituţiei noastre. În funcţie de solicitări, le vom elibera serul”, a subliniat medicul.
Un val de gripă nouă, cu virulenţă crescută, aşteptat în februarie
Vizavi de oportunitatea administrării acestui vaccin, purtătorul de cuvânt al medicilor de familie suceveni, dr. Irina Badrajan, a apreciat, ieri, că populaţia ar trebui să se informeze din surse autorizate înainte de a accepta sau refuza serul.
„Sigur că circulă veşti contradictorii prin mijloacele de informare, dar noi sfătuim populaţia să se adreseze medicului de familie, cel care va aplica acest vaccin, pentru a primi date corecte şi concrete asupra vaccinării contra gripei noi. Deşi datele referitoare la gripa nouă sunt destul de restrânse şi destul de noi pentru a ne putea forma la rândul nostru o opinie, bazată pe experienţă, totuşi, din ceea ce ni se comunică de la forurile competente, pledăm pentru vaccinarea populaţiei împotriva gripei noi. Şi asta, deoarece riscurile non-vaccinării sunt de câteva ori mai mari decât cele care se estimează a fi în urma acestei vaccinări”, a spus medicul.
Dr. Irina Badrajan a arătat că există câteva grupe de risc care trebuie protejate, mai ales că se aşteaptă un val de gripă nouă în luna februarie, care se preconizează a avea o virulenţă deosebită. Cei mai expuşi, şi care ar fi bine să primească serul, sunt copiii, în special cei sub trei ani, persoanele cu afecţiuni cardio-vasculare, boli bronho-pulmonare, obezitate, diabet şi alte afecţiuni care scad rezistenţa organismului, precum şi cadrele medico-sanitare. „Vaccinarea nu este obligatorie dar, considerăm noi, necesară”, a conchis purtătorul de cuvânt al medicilor de familie suceveni.
(27 nov 2009, 14:31:02