Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 27 nov 2009 - Anul XIV, nr. 279 (4265)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Oameni în dificultate

Părăsit de soţie, încearcă să fie şi mamă şi tată pentru cei patru fii ai săi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

1.205 bărbaţi din judeţul Suceava beneficiau, luna trecută, de alocaţie de stat pentru familii monoparentale, virate părinţilor care îşi cresc singuri copiii. Dacă printre ei se găsesc şi bărbaţi care nu au fost căsătoriţi niciodată şi trăiesc în concubinaj, beneficiind de astfel de alocaţii deşi micuţii au şi mamă, multe cazuri sunt dramatice, bărbaţi cărora le-au murit soţiile ori care s-au despărţit de acestea fiind nevoiţi să se descurce cum pot.

 

Pe unul dintre bărbaţii aflaţi într-o situaţie extrem de dificilă l-am întâlnit în comuna Baia. Ioan Petru Diaconu are 43 de ani, patru băieţi cu vârste cuprinse între 11 şi 19 ani în îngrijire şi un venit de doar 210 lei, reprezentând formele de ajutor social încasate de la stat.
A fost părăsit de soţie în acest an, în preajma sărbătorilor de Paşti, conform spuselor sale femeia plecând la Bucureşti, la un alt bărbat. La plecare, femeia le-a luat pe cele două fiice pe care le are cu Diaconu, acasă, cu tatăl, rămânând cei patru fii ai familiei.

 

Multe nevoi, sărăcie, dar şi speranţă

Viaţa lui Petru Diaconu şi a celor patru fii ai săi este extrem de grea. Locuiesc într-o casă sărăcăcioasă, cu două camere, şi supravieţuiesc datorită animalelor pe care le au în bătătură. Deşi foarte săraci, cei cinci încearcă să ducă o viaţă normală.
Dacă băiatul cel mai mare, Petru Cezar, munceşte cu ziua şi îşi asigură un minim venit, ceilalţi trei sunt elevi. Doi, Alexandru Mircea, de 11 ani, şi Costeluş, de 13 ani, sunt elevi la şcoala generală din comună, iar Vasilică, de 16 ani, este la liceu, în Fălticeni.
„Cu hrana ne descurcăm cumva, cu animalele de pe lângă casă, însă cu banii este foarte greu. Acum, că vine iarna, o să fie foarte rău. Nu mai găsesc de muncă nici măcar cu ziua, iar de loc de muncă pe aici nici o şansă. Nu ştiu cum o să ne descurcăm, mai ales că sunt şi singur, iar copiii nu au mamă lângă ei”, spune bărbatul.
El dă ca exemplu situaţia lui Vasilică, elev la Liceul Agricol Fălticeni, numai abonamentul acestuia pentru transportul în comun costând 70 de lei, ceea ce înseamnă enorm la un venit de 210 lei.
Când îl întrebăm dacă are bani de haine şi încălţăminte pentru şcoală, ori pentru rechizite, tatăl pune capul în jos, deşi fiul care învaţă la liceu ne spune cu zâmbetul pe buze că se descurcă.
„Vreau să iau o diplomă în industrie alimentară şi să lucrez la oraş”, ne spune elevul de la Liceul Agricol, în timp ce fratele mai mic, Costeluş, are şi el un vis: „Vreau să dau la Liceul Sportiv”.

 

Părăsit după 19 ani de căsnicie

Petru Diaconu povesteşte că s-a căsătorit în 1990, cu o consăteană, Anişoara, care pe atunci abia avea 18 ani. Au trăit împreună până la începutul acestui an, când femeia a plecat şi nu s-a mai întors.
„A zis că merge cu fata cea mică la Bucureşti, la un control, că e bolnavă de strabism, a luat-o şi pe fata mai mare, şi dusă a fost”, spune bărbatul. El recunoaşte că i-a mai dat câte „două palme” nevestei, însă susţine că a făcut-o doar când a prins-o vorbind la telefon cu iubitul ei, pe care, povesteşte bărbatul, l-a cunoscut după ce a mers la înmormântarea unei rude, la Constanţa.
În Baia, bărbatul în vârstă de 43 de ani este văzut ca un om muncitor, care, deşi nu poate oferi condiţii bune de trai copiilor, măcar încearcă să le asigure un minim necesar de supravieţuire.
Bărbatul ne-a spus că nici nu se gândeşte să dea vreunul dintre băieţi la „Protecţia Copilului”, însă recunoaşte că ar avea mare nevoie de un ajutor financiar, dacă s-ar găsi o persoană care doreşte să-l ajute.
Despre soţie, spune că se mai gândeşte dacă ar mai primi-o acasă, în cazul în care ar vrea să se întoarcă la el.

 

Peste 6.500 de familii mono-parentale în judeţ

Conform statisticilor Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii Sociale Suceava, în judeţ sunt înregistrate 6.524 de familii monoparantale. În 5.219 dintre cazuri, este vorba de copii crescuţi doar de mamă, în timp ce în restul situaţiilor susţinătorii familiilor sunt bărbaţi.
Valoarea ajutorului financiar este destul de redusă, de la 70 de lei, în cazul familiilor cu un copil şi până la 90 de lei, în cazul familiilor cu patru sau mai mulţi copii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Părăsit de soţie, încearcă să fie şi mamă şi tată pentru cei patru fii ai săi .
 Vizualizări articol: 963 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.57/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.6 din 7 voturi
Părăsit de soţie, încearcă să fie şi mamă şi tată pentru cei patru fii ai săi4.657

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei