Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 27 nov 2009 - Anul XIV, nr. 279 (4265)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   1 fişiere video

Fonduri insuficiente

Pacienţii cu HIV/SIDA, lăsaţi fără tratament chiar şi două luni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

De luni de zile, pacienţii cu HIV/SIDA din judeţ nu-şi pot face tratamentul complet sau la timp, din cauza fondurilor insuficiente, a declarat ieri, în conferinţă de presă, preşedinta organizaţiei Red Ribbon din Fălticeni, Dorina Vasile, care a arătat că în lipsa unei medicaţii adecvate bolnavii dezvoltă rezistenţă la tratament şi au nevoie de o schemă terapeutică nouă, mai scumpă.
Ea a explicat că persoanele seropozitive ar trebui să beneficieze de tratament gratuit printr-un program naţional, dar fiindcă medicamentele nu au ajuns pentru toată lumea, majoritatea seropozitivilor au fost nevoiţi să-şi întrerupă terapia între trei săptămâni şi două luni.
“Un tratament corect cuprinde trei-patru medicamente care trebuie luate în fiecare zi, însă noi avem numai unul sau două. În aceste condiţii, virusul îşi schimbă structura şi acţionează sub altă formă, ceea ce înseamnă că se creează o rezistenţă la tratament. După câteva luni în care medicamentele nu s-au luat corect, virusul nu mai poate fi ţinut sub control. Asta înseamnă efectuarea unor teste noi, care sunt costisitoare, şi schimbarea schemei de tratament, care, de asemenea, este mai scumpă”, a explicat Dorina Vasile.

 

40% dintre seropozitivi şi-au întrerupt terapia în 2009

Coordonatorul judeţean al programului naţional de HIV/SIDA, dr. Corina Stănescu, a confirmat situaţia, arătând că, în 2009, 40% din totalul de pacienţi aflaţi în evidenţă au avut schema de tratament schimbată din cauză că şi-au întrerupt terapia.
„Costul mediu lunar pe pacient este de 15.434 lei. În 2009, am primit doar jumătate din bugetul necesar pentru toţi cei 143 de bolnavi”, a spus Corina Stănescu.
În replică, reprezentanta Casei de Asigurări de Sănătate Suceava, dr. Orteza Bârsan, a informat că în acest an au fost bani suficienţi, prin credite de angajament, dar recunoaşte că bugetul s-a redus simţitor în trimestrul III. Medicul a adăugat că disfuncţiile au început să apară de când medicamentele pentru tratamentul din ambulatoriu nu au mai fost eliberate de farmaciile cu circuit deschis, ci prin farmacia Spitalului Suceava, adăugând că sincopele au fost create şi de procesul anevoios de achiziţie a medicamentelor, dar şi de nerespectarea contractelor de către unii furnizori de medicamente.
“Situaţia de criză a sistemului s-a reflectat asupra programelor de sănătate, să ne gândim şi la criza de medicamente care se desfăşoară de luni de zile”, a mai spus Orteza Bârsan.
De cealaltă parte, şeful Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, dr. Alexandru Lăzăreanu, a apreciat că problemele cu care se confruntă persoanele cu HIV/SIDA din judeţ au la bază “o proastă gestionare de la CAS”, având în vedere că se cunoaşte numărul exact al acestor bolnavi şi se poate estima corect câţi bani ar trebui alocaţi.
“Nu trebuie să ne batem joc de ei. În această bătaie de joc pe banii publici CAS are o vină. Dr. Corina Stănescu spune că nu primeşte banii la timp, dar noi nu putem supraveghea o instituţie care nu-şi face treaba”, a spus Lăzăreanu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pacienţii cu HIV/SIDA, lăsaţi fără tratament chiar şi două luni.
 Vizualizări articol: 801 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Pacienţii cu HIV/SIDA, lăsaţi fără tratament chiar şi două luni5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei