Înainte ca plângerea poliţiştilor care au anchetat cazul Diana Maloş să ajungă pe rolul Tribunalului Suceava, s-au mai efectuat o serie de demersuri. Cele mai importante au vizat corespondenţa cu Consiliul Naţional al Audiovizualului, din care rezultă clar că emisiunile realizate de Dan Diaconescu şi invitaţii postului OTV au „sărit calul”.
Potrivit rapoartelor de monitorizare, CNA a decis să aplice trei amenzi pentru emisiunile difuzate în intervalul 17-23 decembrie 2008, dar şi pentru cele din ianuarie 2009. Pe 13 ianuarie a fost aplicată o amendă de 5.000 de lei, o săptămână mai târziu s-a decis sancţionarea cu 10.000 de lei, iar în martie 2009 s-a mai dictat o amendă în valoare de 5.000 de lei.
În total, postul OTV a fost amendat cu 20.000 de lei pentru emisiunile privind moartea Dianei Maloş, fostă Miss Vacanţa la postul condus de Dan Diaconescu.
Fata s-a spânzurat în noaptea de 10 spre 11 decembrie 2008 de un paltin din pădurea din spatele Mănăstirii Sf. Ioan cel Nou. Din cauza unor ciudăţenii, cum ar fi ciocanul şi câteva cuie găsite în poşeta Dianei Maloş, pe marginea morţii tinerei s-a ţesut un întreg scenariu. Suspiciunile privind moartea fetei au fost alimentate de emisiunile repetate pe care Dan Diaconescu şi alţi angajaţi ai OTV le-au realizat în zilele care au urmat descoperirii cadavrului.
Printre cei luaţi în colimator în emisiunile respective s-au numărat şi câţiva poliţişti care au avut sarcina să ancheteze această moarte. Dintre aceştia, comisarul Ioan Halaicu, comisarul Ovidiu Sluşariuc, subcomisarul Răzvan Andreica şi agentul şef adjunct Cornel Morari au devenit ţinta atacurilor celor de la OTV.
Acuzaţiile neprobate pe care OTV-ul le-a adus poliţiştilor
Pe parcursul mai multor emisiuni, s-a spus direct ori s-a insinuat că cei patru poliţişti nu au ce căuta în sistem, folosindu-se şi diferite apelative jignitoare la adresa lor. Printre altele, angajaţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Suceava au fost acuzaţi că primesc taxă de protecţie de la interlopi ori că ar fi condamnaţi pentru anumite infracţiuni. Oala cu lături scursă în capul celor patru poliţişti a mai cuprins şi apelative de genul „proşti, nesimţiţi şi beţivani”, dar şi faptul că ar fi proxeneţi şi exploatează în străinătate fete din Suceava.
Li s-a mai reproşat că fac anchete dând dovadă de neprofesionalism, iar dacă ar fi fost prezenţi în emisiunile de la OTV „ar fi fost călcaţi în picioare”.
Ioan Bulboacă, avocatul celor patru poliţişti, spune că toate acuzaţiile sunt nefondate.
„Aceste neadevăruri nu au dus decât la incitarea la violenţă, ură şi dispreţ din partea colectivităţii, denigrarea demnităţii persoanelor faţă de toţi aceşti membri marcanţi ai IPJ Suceava. Scopul acestui atac mediatic este unul ilicit, asumat cu bună ştiinţă de către pârâta OTV, care a urmărit afectarea credibilităţii clienţilor pe care îi reprezint, în vederea discreditării acestora în ochii opiniei publice şi a afectării reputaţiei personale, exercitat în mod defectuos de echipa lui Diaconescu”, a arătat avocatul Bulboacă.
Ce vor poliţiştii
Pentru prejudiciile de imagine aduse în emisiunile în care s-a dezbătut sinuciderea Dianei Maloş, cei patru poliţişti au solicitat despăgubiri de 22 de miliarde de lei vechi. De asemenea, comisarul Ioan Halaicu, comisarul Ovidiu Sluşariuc, subcomisarul Răzvan Andreica şi agentul şef adjunct Cornel Morari le-au cerut judecătorilor să oblige postul OTV să înceteze actele de defăimare publică în ceea ce-i priveşte.
Într-un alt dosar înregistrat la Tribunalul Suceava s-a constituit parte vătămată şi Adrian Şerşeniuc, cunoscut şi sub numele de Adrian Thiel. Acuzat că a avut legături directe cu moartea fostei Miss Vacanţa de la OTV, Şerşeniuc şi-a considerat lezată imaginea publică şi a cerut despăgubiri de 5,5 miliarde de lei vechi.