Dat în urmărire generală pentru că ar fi fost capul unei grupări infracţionale care a exploatat prin muncă mai mulţi suceveni şi botoşăneni, Ştefan Dorin Bechian (33 de ani), din comuna Frătăuţii Noi, pe numele căruia a fost emis, în urmă cu o săptămână şi jumătate, un mandat de arestare preventivă în lipsă, îşi susţine nevinovăţia prin mai multe e-mail-uri trimise pe poşta electronică a redacţiei „Monitorului de Suceava”.
În acele e-mail-uri, tânărul explică că toate acuzaţiile ce i se aduc de către structurile de combatere a crimei organizate sunt bazate pe plângerile unor persoane care au probleme cu legea.
„Sunt recidivişti cu dosare penale şi au încercat pe orice cale să obţină o sumă de bani de la mine. Chiar au făcut şi o plângere în Anglia, iar organele abilitate m-au găsit nevinovat”, se arată într-unul din e-mail-urile respective.
Ştefan Dorin Bechian ne-a trimis şi o înregistrare de aproximativ 21 de minute, prin care, susţine el, este şantajat de doi dintre cei care l-au reclamat la poliţie să le dea 5000 de lire sterline pentru a fi retrase toate plângerile împotriva sa.
„Eu nu mă sustrag de la nici o formă legală. Sunt în Anglia de trei ani, am o afacere şi sunt plătitor de taxe, ca orice cetăţean al acestei ţări”, explică tânărul din Frătăuţii Noi.
Între timp, însă, oamenii legii au demarat deja procedurile de dare în urmărire internaţională a lui Ştefan Dorin Bechian, care figurează în prezent pe lista urmăriţilor general din România.
„Sclavi” în vilă de 500.000 de lire sterline
Ştefan Dorin Bechian explică în e-mail-urile pe care ni le-a trimis că toţi angajaţii săi sunt cazaţi într-un imobil închiriat, în valoare de 500.000 de lire sterline, şi au la dispoziţie toate condiţiile.
„Şi nu sunt ţinuţi cu forţa sau terorizaţi şi fără normele de igienă”, precizează el într-unul din e-mail-uri.
Bechian a trimis mai multe fotografii cu exteriorul şi interiorul vilei cu pricina, în încercarea de a demonta acuzaţia potrivit căreia angajaţii săi sunt ţinuţi în condiţii inumane.
„De-ar mai fi mulţi alţi şefi ca el”
În e-mail-urile trimise, suceveanul a ataşat şi mai multe declaraţii olografe ale unor persoane care susţin că sunt angajaţii lui Bechian şi explică că nici vorbă să fie exploataţi prin muncă.
„Nu trăiesc în mizerie şi înfometat şi nici nu sunt forţat şi terorizat să muncesc sau să fac alte lucruri nefireşti” –Ştefan Gaiţa.
„Condiţiile de cazare şi masă sunt foarte bune (...) Banii cuveniţi îi primesc la timp. Bechian Ştefan Dorin este un om sociabil şi un şef cu care poţi să discuţi tot timpul” –Silviu Amaximoaie.
„Locuiesc într-o casă mare, am toate condiţiile necesare şi banii cuveniţi” – Iulian Muntean.
„Un om foarte bun, condiţiile sunt bune... de-ar mai fi mulţi alţi şefi ca el” –Vasile Batincu.
„Ne înţelegem şi încercăm să fim ca o familie” –Ionuţ Prigoreanu.
„Este o persoană bună (n.r.-Ştefan Dorin Bechian) care îşi respectă cuvântul şi promisiunile faţă de mine” –Gabriel Muntean.
„Acum o duc foarte bine, muncesc... am tot ce-mi trebuie” –Viorel Vasilache.
„Organele de anchetă mi-au trimis citaţia la o adresă unde eu nu mai locuiesc”
Cât despre acuzaţia că se sustrage anchetei penale, Ştefan Dorin Bechian se apără susţinând că „organele de anchetă mi-au trimis citaţia la o adresă unde eu nu mai locuiesc”.
De cealaltă parte, contactat telefonic, subcomisarul Petrică Ţibichi, şeful Serviciului de Combatere a Traficului de Persoane din cadrul Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) Suceava, a declarat că procedura de citaţie s-a făcut regulamentar şi că Bechian a luat la cunoştinţă, pe mai multe căi, chiar şi telefonic, şi prin avocatul său, de acuzaţiile care i se aduc.
Ofiţerul a declarat că sunt suficiente probe care să probeze toate învinuirile pentru care pe numele lui Bechian a fost emis un mandat de arestare preventivă.
Ce acuzaţii i se aduc lui Bechian
Ştefan Dorin Bechian este acuzat că ar fi capul unui grup infracţional care a exploatat prin muncă, la spălătoriile sale din Anglia, nu mai puţin de 11 cetăţeni din judeţele Suceava şi Botoşani, aduşi în Marea Britanie cu promisiunea unui loc de muncă bine plătit.
„Victimele erau ţinute în condiţii insalubre şi obligate să muncească în spălătorii auto cu încălcarea normelor legale privind condiţiile de muncă, salarizare, sănătate şi securitate, respectiv fără încheierea unor contracte de muncă, un program de lucru prelungit şi fără zile libere, o alimentaţie precară, într-o continuă stare de presiune psihică, fără plata salariilor promise la racolare etc.”, se arată într-un comunicat de presă trimis de BCCO Suceava.
A ajuns patron a patru spălătorii în Anglia, cu 800 de euro în buzunar
Urmăritul general Ştefan Dorin Bechian povesteşte şi cum a ajuns în Anglia şi cum, cu 800 de euro în buzunar, a ajuns patron a patru spălătorii auto.
„Eu am venit în Anglia în 2007, februarie, având la mine toţi banii mei, 800 de euro, şi neştiind a vorbi engleza. Pentru început lucram cu ziua la africani, plătindu-mă cu 15-20 de lire sterline la zi. Într-o zi, lucrând la spălătorie, a venit un domn la mine, care era patronul la mai multe spălătorii auto, fiind de origine englez, şi a zis că vrea sa mă ajute, văzând ca sunt un om sârguincios şi responsabil. El mi-a spus că are mai multe spălătorii auto şi daca aş dori să lucrez pentru el”, scrie Ştefan Dorin Bechian.
După ce şi-a adus şi soţia la muncă în Anglia şi a trecut o vreme, englezul i-a propus tânărului din Frătăuţii Noi să-i dea spălătoria în chirie, iar după un an, sub franciză, pe cinci ani.
„Şi cu ajutorul lui D-zeu şi cu multă muncă am ajuns să am în prezent patru spălătorii. Şi as putea spune că în momentul de faţă am o situaţie bună şi nu am uitat de unde am plecat. Eu tot ce am făcut îi datorez lui D-zeu, că el a fost singurul care m-a ajutat şi doar el ştie prin câte am trecut. Eu, ca drept mulţumire lui D-zeu, dau în fiecare lună 150 de lire la oameni săraci şi chiar la 13 copii orfani, i-am ajutat să termine o casă”, mai scrie tânărul pe numele căruia figurează un mandat de arestare preventivă.
(27 nov 2009, 11:19:21