În plină criză economică, peste 4000 de familii din municipiul Suceava, care au beneficiat anii trecuţi de subvenţii la căldură, nu au mai solicitat acest ajutor acordat la încălzirea locuinţelor.
Situaţia este inexplicabilă şi pentru autorităţile locale, care se aşteptau ca anul acesta să fie chiar mai multe cereri, motiv pentru care au tipărit şi distribuit 18.000 de formulare de solicitare a subvenţiei la căldură.
“Deocamdată avem 9127 de cereri înregistrate pentru subvenţii la energie termică în sistem centralizat, din care au fost aprobate 8907 cereri.
227 de cereri au fost respinse din diverse motive, precum lipsa adresei de domiciliu sau lipsa contractului de închiriere. Pentru subvenţii la gaz s-au depus 2257 de cereri, din care 2237 au fost validate.
La lemne şi combustibil petrolier au fost depuse 1077 de cereri, din care 1072 au fost aprobate şi cinci respinse”, a prezentat primarul Ion Lungu situaţia centralizării cererilor de subvenţii la încălzirea locuinţelor.
Şeful municipalităţii sucevene a subliniat faptul că numărul sucevenilor care au solicitat să beneficieze de subvenţii la căldură a scăzut inexplicabil de mult, comparativ cu anii trecuţi, în condiţiile în care singurul motiv legal care i-ar fi împiedicat să solicite aceste ajutoare era creşterea veniturilor faţă de anul trecut.
“Ne aşteptam la mai multe cereri, comparativ cu anul trecut, când au fost 12.000 de beneficiari de subvenţii numai la căldura furnizată în sistem centralizat şi peste 3500 de beneficiari la gaz metan. Nu ştiu ce să cred, poate sunt veniturile mai mari decât în alţi ani”, a declarat Lungu.
De aceste ajutoare de încălzire pot beneficia familiile ale căror venituri lunare sunt mai mici de 615 lei pe membru de familie.