Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 26 nov 2009 - Anul XIV, nr. 278 (4264)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Explicaţii

De ce nu a fost prevenit jaful asupra lui Cajvănean, dacă telefoanele tâlharilor erau interceptate

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Încă de când s-a aflat că asasinii omului de afaceri Cristian Cajvănean (37 de ani) erau monitorizaţi de poliţişti, chiar cu câteva săptămâni înainte de comiterea jafului de aproximativ 100.000 de euro, iar telefoanele acestora erau interceptate, a apărut întrebarea, firească de altfel, de ce oamenii legii nu au prevenit şi oprit la timp atacul asupra proprietarului casei de schimb valutar din centrul Sucevei, care a murit după 17 zile de agonie în „Reanimarea” Spitalului Judeţean Suceava.
Deşi tâlharii l-au pândit pe Cajvănean zile în şir, pentru a afla când pleacă de acasă, pe unde merge la serviciu, la ce oră se întoarce, pe ce trasee, unde îşi parchează maşina etc., poliţiştii spun că nu au avut de unde să ştie că ţinta era Cajvănean.
Şi asta pentru că, ne-au mărturisit surse judiciare, suspecţii (Daniel Florin Platoc -32 de ani, zis „Caşuba”, Constantin Lungu -29 de ani, ambii din municipiul Suceava, Ion Vasile Crasi -26 de ani, zis „Lică”, din comuna Ipoteşti, şi Viorel Gheorghe Anton -22 de ani şi Iulian Spatariu -27 de ani, alias „Spionu”, ultimii doi din Adâncata) nu au putut fi filaţi non-stop, din cauza numărului mic de poliţişti în sarcina cărora intră astfel de operaţiunile speciale.
Oamenii legii ştiau doar că unii dintre indivizii pe care-i monitorizau sunt implicaţi în seria de jafuri comise împotriva valutiştilor, însă, la momentul respectiv, nu erau probe concrete care să le permită arestarea indivizilor cu pricina.

 

În două săptămâni, au comunicat între ei, pe telefoanele mobile, de aproape 2000 de ori

Dacă în filmele americane, de exemplu, oamenii legii stau într-o dubă, aproape de locul în care se află persoanele urmărite, ascultându-le „în direct” telefoanele, şi intervenind exact în momentul în care se pregătesc să comită infracţiunea, în realitate, cel puţin la noi, lucrurile stau cu totul altfel.
Deşi o parte din telefoanele membrilor grupării erau interceptate, cu mandat de la judecători, nu existau resursele umane care să le monitorizeze la orice oră din zi şi din noapte.
Practic, nu erau suficienţi oameni care să stea numai cu urechea lipită şi să transcrie tot ce vorbesc între ei suspecţii pe telefoanele mobile.
Numai în intervalul 1-16 iulie a.c., cei cinci inculpaţi în dosarul Cajvănean au vorbit la telefon şi şi-au trimis sms-uri între ei de nu mai puţin de 1994 de ori.
În total, anchetatorii au avut de transcris şi valorificat în jur de 4000 de convorbiri telefonice ale suspecţilor pe care-i urmăreau.
În plus, explică surse din rândul anchetatorilor, infractorii, majoritatea cu antecedente penale, luaseră în calcul eventualitatea unor interceptări şi aveau grijă să nu spună nume în conversaţiile lor telefonice şi nici să dea date, indicii, care le-ar fi putut da de gol planurile.

 

Au crezut că tâlharii îl urmăresc pe un asociat de-al lui Cajvănean

Unul dintre partenerii de afaceri ai lui Cristian Cajvănean a fost chemat în ziua jafului (20 iulie a.c.), chiar cu câteva ore înaintea atacului, la poliţie.
„Mi-au spus să fiu atent, că s-au înmulţit jafurile împotriva valutiştilor. Că ştiu cine sunt tâlharii şi că-i monitorizează. Mi-au mai spus să nu umblu neînsoţit şi să am grijă cum transport banii... nimic concret, aşa, în general. Chiar i-am povestit, în acea zi, şi lui Cristi de întâlnirea cu poliţiştii”, ne-a mărturisit asociatul cu pricina, al cărui nume nu îl vom publica, la cererea acestuia.
Surse din rândul poliţiştilor care s-au ocupat de caz ne-au mărturisit că asociatul respectiv nu a fost chemat din întâmplare la poliţie, anchetatorii bănuind că el va fi următoarea victimă a tâlharilor, şi nicidecum Cajvănean. De altfel, varianta Cajvănean nici măcar nu era luată în calcul de oamenii legii.
Deşi suspecţii au fost văzuţi în zona blocului în care se mutase recent Cajvănean, coincidenţa care i-a indus în eroare pe anchetatori a fost aceea că în blocul cu pricina locuiau şi părinţii respectivului asociat.
Munca de documentare şi strângere de probe împotriva tâlharilor a fost extrem de dificilă, zeci de ofiţeri din cadrul structurilor de investigaţii criminale ale poliţiei lucrând la foc continuu, noapte şi zi.
Unul dintre indivizii arestaţi, Gheorghe Anton, fost luptător în cadrul Legiunii Franceze, s-a spovedit în faţa anchetatorilor şi a mărturisit tot, cum au plănuit şi dus la îndeplinirea jaful asupra lui Cristian Cajvănean.
Mărturia acestuia, coroborată cu celelalte probe strânse de anchetatori, a făcut posibilă trimiterea în judecată a celor cinci indivizi încătuşaţi în acest caz.
Cei cinci, mărturisesc anchetatorii, vor ajunge la judecată şi pentru alte jafuri şi furturi pe care le-au comis în ultimii doi ani, atât la Suceava, cât şi la Botoşani.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului De ce nu a fost prevenit jaful asupra lui Cajvănean, dacă telefoanele tâlharilor erau interceptate.
 Vizualizări articol: 4436 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.89/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.9 din 9 voturi
De ce nu a fost prevenit jaful asupra lui Cajvănean, dacă telefoanele tâlharilor erau interceptate4.959

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Si totusi... trimis de
(26 nov 2009, 14:21:40
De ce se plang ca nu au avut suficiente resurse umane la dispozitie daca "zeci de ofiteri din cadrul structurilor de investigatii criminale ale politiei lucr�nd la foc continuu, noapte si zi"? E cam trasa de par explicatia politistilor... In Suceava aceste talharii de sute de mii de euro sunt evenimente majore. De la revolutie nu s-au intamplat multe astfel de evenimente. E greu de explicat cum de nu s-au gasit in tot judetul Suceava 18 politisti care sa-i urmareasca non stop pe cei 6 criminali. Probabil ca s-a decis in mod cinic sa fie lasati sa comita ultima fapta pentru a se obtine probe beton. Cineva din politie/procuratura are probabil constiinta foarte incarcata acum.
2.   Constiinta Incarcata? trimis de
(26 nov 2009, 16:36:29
De ce sa o aiba incarcata. A murit dar pt toate tepele trase in ultimii ani probabil ca merita sa fie si el in puscarie pt multi ani alaturi de talharii care l-au jefuit. Nu cred eu ca toti valutistii astia sunt asa de corecti si platesc taxe ca noi. Eu stiu pe cineva care are si subventii la iarna ca saracii nu au salarii si nici venituri declarate. Unde esti tu Tepes Doamne? Cred ca ar trebui despadurita o mare parte din Romania pt confectionarea tuturor tepelor de care ar avea nevoie domnitorul nostru.
3.   ?? trimis de
(26 nov 2009, 18:42:36
Poate ca oameni erau preocupati sa asculte alte telefoane...dacat sa salveze viata unui om,...poate telefoanele CoLeGiLoR,...sa vada daca isi inseala sotiile!))))
4.   Aveau timp trimis de
(26 nov 2009, 18:56:07
dar ei erau preocupati cu dosarul OTV ca sa ia 22 mil de parai de la diaconescu
5.   Bravo trimis de
(26 nov 2009, 18:56:41
Bravo IONUTU, esti baiat inteligent. Daca tu ai patit asa, nu generaliza..............
6.   Telefoane interceptate trimis de
(26 nov 2009, 19:49:39
dar de ce nu se ia in calcul ca cineva din acei politisti care ascultau convorbirile ar fi putut fi inplicati in acea banda de a musamaliza ori a inpedica descoperiria tilharilor...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei