Contractul de 15 milioane de euro prin care sunt încredinţate lucrările ISPA de refacere a reţelelor de apă potabilă a fost la un pas de a fi reziliat de municipalitatea suceveană, ACET şi firma de consultanţă europeană care gestionează acest proiect, din cauza neseriozităţii firmei TMUCB.
Contractul şi lucrările care s-au realizat până acum au fost supuse ieri unei analize minuţioase din partea celor trei factori implicaţi, după ce, de luni întregi, termenele de finalizare a unor lucrări au fost depăşite şi amânate în numeroase rânduri.
“Vrem să facem o analiză foarte amănunţită şi o evaluare a stadiului actual al lucrărilor. Problema e dificilă, pe toate aspectele, dar trebuie să decidem ce facem în continuare. Ei probabil că vor cere extensii de termen, dar trebuie să analizăm din toate punctele de vedere situaţia pe care o avem cu punerea în aplicare a acestui contract”, a anunţat ieri dimineaţă Ştefan Groza, directorul ACET, la comandamentul săptămânal de gestionare a lucrărilor din municipiul Suceava.
Promisiuni, în loc de lucrări finalizate
“Am cerut o actualizare a programului de lucrări, pentru că vrem să vedem foarte clar care este stadiul efectuării acestora. Suntem dezamăgiţi de activitatea lor, sunt numai promisiuni, iar nimic din ceea ce se discută nu este finalizat.
Situaţia este îngrijorătoare, ieri erau doar 22 de oameni la lucru pe reţele, iar nici una dintre cele 12 străzi monitorizate şi care trebuiau să fie finalizate nu este gata încă. Pentru asta a fost convocată întâlnirea la vârf, de la ora 12.00”, a adăugat şi reprezentantul firmei de consultanţă Eptisa, Adrian Fulop.
Şedinţa de analiză a activităţii TMUCB a avut loc ieri, de la ora 12.00, iar după ore de discuţii aprinse au fost luate o serie de măsuri concrete în privinţa contractului pe apă potabilă.
Rezilierea contractului ar duce la pierderea fondurilor europene
“Până la sfârşitul lunii, TMUCB trebuie să finalizeze toate lucrările demarate în zona centrală şi să aducă terenul la starea iniţială. E ultimul termen care li se dă pentru aceste lucrări, pentru că termenul iniţial este de multă vreme depăşit. De asemenea, azi trebuie să prezinte un nou grafic de lucrări, pentru toate şantierele în lucru, dar un grafic real, pe care să îl respecte. Nu în ultimul rând, au avut loc nişte schimbări la nivel de conducere, pentru că formula aplicată până acum s-a dovedit ineficientă”, a precizat viceprimarul Viorel Seredenciuc, care a reprezentat municipalitatea suceveană la discuţii.
Pentru a putea duce la bun sfârşit lucrările prevăzute în contract, TMUCB va cere extensii ale termenelor de predare, care vor fi supuse spre aprobare forurilor europene care au aprobat finanţarea proiectului ISPA, dar, în nici un caz, nu au voie să depăşească ca termen final luna decembrie 2010.
Viceprimarul Sucevei a explicat că, în alte condiţii, contractul cu TMUCB ar fi putut fi lesne reziliat, doar că, dacă acest lucru se decidea acum, ar fi trecut cel puţin nouă luni până să fie semnat un nou contract, iar finanţarea lucrărilor ar fi fost pierdută, aceasta fiind acordată doar până la 31 decembrie 2010.
Valoarea totală a fondurilor europene nerambursabile acordate proiectului ISPA Suceava este de 33,44 milioane de euro.