Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 25 nov 2009 - Anul XIV, nr. 277 (4263)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

La TVR

Biserica din Părhăuţi, în marea finală a Campaniei „Restaurare”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Biserica - monument istoric din Părhăuţi va reprezenta judeţul Suceava în marea finală a Campaniei „Restaurare”, iniţiată de TVR. Evenimentul va avea loc pe 1 Decembrie, la ora 21:00, pe postul naţional de televiziune. Publicul este chemat să voteze care dintre cele zece monumente din toată ţara, ajunse în finală, va primi fondurile necesare restaurării.
Preotul paroh al Bisericii cu hramul „Duminica Tuturor Sfinţilor” din Părhăuţi, Lazăr Croitor, ne-a spus că „toate monumentele istorice intrate în concurs sunt importante şi merită să fie restaurate. Trebuie să fie restaurate pentru că mărturisesc despre neamul românesc. Restaurarea unui monument istoric nu este un scop în sine, este un mijloc prin care se <restaurează o comunitate>. Monumentul istoric este dovada clară a continuităţii noastre pe aceste meleaguri frumoase şi binecuvântate de Dumnezeu”.

 

Printre primele zece

Televiziunea Română a realizat în zece episoade Campania „Restaurare”. În fiecare episod au fost prezentate trei monumente de mare valoare istorică, arhitectonică şi artistică. În urma voturilor acordate de telespectatori, Biserica din Părhăuţi s-a calificat printre primele zece monumente istorice din ţară.
Biserica din Părhăuţi, monument de arhitectură şi artă, a fost ridicată de marele logofăt Gavril Trotuşanu, în 1522. Monumentul necesită lucrări urgente de restaurare, din cauza degradării construcţiei şi a picturilor interioare. Preotul Lazăr Croitor a precizat că lucrările de restaurare depăşesc cu mult puterea economică a locuitorilor satului Părhăuţi, circa 1.000 de oameni, „de aceea, comunitatea acestei aşezări îi roagă pe toţi cei care urmăresc marea finală, de pe 1 Decembrie, la ora 21:00, să acorde votul lor Bisericii Părhăuţi”.

 

„Are ceva din măreţia piramidelor din Egipt”

Profesorul de istorie Mihai Bocancea ne-a spus că biserica monument istoric din Părhăuţi merită să fie restaurată şi pusă în circuitul turistic pentru că, aşa cum spunea academicianul Virgil Vătăşeanu, „are ceva din măreţia piramidelor din Egipt”.
Din prezentarea pe care ne-a făcut-o profesorul Bocancea, am aflat că cel care a ridicat biserica, Gavril Trotuşanu, apare în cronici cu funcţia de spătar şi apoi vistiernic în timpul lui Ştefan cel Mare, menţinându-se şi în alte funcţii, între care şi cea de logofăt până în timpul celei de a doua domnii a lui Petru Rareş, când îşi pierde capul împreună cu alţi boieri în cetatea Roman, în 1541.

 

Vizitată de mari personalităţi

Nicolae Iorga arăta că biserica a fost ridicată în locul alteia de lemn, construită în timpul lui Ştefan cel Mare.
„Planul ei este dreptunghiular, cu excepţia părţii de est, care este rotunjit. Pereţii foarte groşi sunt ridicaţi din piatră, exprimând învolburarea epocii lui Ştefăniţă Vodă, când lupta dintre domnie şi partidele boiereşti îmbracă forme dramatic – violente. Intrarea în biserică se face prin cele două arcade ale pridvorului care duc la uşa pronaosului. De aici se trece în naos şi apoi în altar”, a mai completat profesorul Mihai Bocancea.
De-a lungul timpului, după cum ne-a spus şi părintele Croitor, biserica a fost vizitată de mari personalităţi din ţară: Nicolae Iorga, Simion Florea Marian, Petru Comărnescu, Nicolae Grămadă, Vasile Drăguţ, Leca Morariu.

 

Ocazie unică

Credincioşii din satul Părhăuţi au contribuit la multe lucrări de întreţinere, la înlocuirea în mai multe rânduri a acoperişului de şindrilă degradat din cauza intemperiilor naturii, refacerea clopotelor crăpate din cauza îndelungatei lor folosinţe, precum şi la construcţia unui zid împrejmuitor din piatră.
Cu toate acestea, biserica monument necesită fonduri mult mai mari pentru restaurare.
„Campania iniţiată de TVR este o ocazie unică pentru Biserica din Părhăuţi de a fi restaurată. Biserica va sta cu cinste alături de renumitele locaşuri de credinţă din Bucovina şi îi va încânta pe credincioşii şi vizitatorii care îi vor trece pragul. La fel ca în multe zone ale ţării, şi din zona noastră sunt plecaţi mulţi tineri la muncă peste hotare. Să refacem acest monument istoric, această biserică, pentru ca tinerii plecaţi departe de casă să aibă la ce se întoarce, să îşi dorească să se întoarcă la bijuteriile care le definesc neamul, ţara. Credincioşii de pretutindeni au de ce să voteze pentru restaurarea Bisericii din Părhăuţi”, a mai completat preotul Lazăr Croitor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Biserica din Părhăuţi, în marea finală a Campaniei „Restaurare”.
 Vizualizări articol: 1257 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 9 voturi
Biserica din Părhăuţi, în marea finală a Campaniei „Restaurare”4.359

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei