Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 24 nov 2009 - Anul XIV, nr. 276 (4262)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Telenovelă amară

Blocurile 20, 21 şi 22, un scandal fără sfârşit

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Anunţul primarului Ion Lungu, potrivit căruia sucevenii care au contractat construcţia unor apartamente noi la începutul anilor 1990 trebuie să mai scoată din buzunar şi alte sume de bani, a stârnit nemulţumirea persoanelor direct implicate. Oamenii spun că nu vor mai achita nici un leu şi că se vor adresa din nou instanţelor de judecată pentru a putea intra în apartamentele din blocurile 20, 21 şi 22, situate la intrarea în municipiul Suceava, dinspre Fălticeni.

 

Cele 43 de familii care aşteaptă de ani şi ani de zile să intre în casele pe care le-au plătit deja cred că Primăria Suceava încearcă să-i amâne din nou, aşa cum s-a mai întâmplat de-a lungul timpului. Revolta oamenilor a plecat de la anunţul edilului şef al oraşului, Ion Lungu, care a precizat că în urma unei expertize tehnice, Consiliul Local Suceava a decis ca titularii contractelor din blocurile 20, 21 şi 22 să plătească diferite sume de bani, cuprinse între 10.000 şi 36.000 de euro, pentru a putea deveni proprietari cu acte în regulă.
Oamenii susţin că există hotărâri definitive şi irevocabile ale Curţii de Apel Suceava prin care Primăria Suceava a fost obligată să finalizeze construcţia acelor imobile, fără alte pretenţii financiare.
Conform acelei hotărâri, termenul de finalizare şi predare a apartamentelor era 19 august 2006. În caz contrar, instanţa a decis să oblige „pârâtul intimat Municipiul Suceava, prin primar, să plătească reclamantei recurente suma de 100.000 de lei vechi (10 lei) daune cominatorii pe zi de întârziere pentru fiecare apartament nepredat la cheie, începând cu data expirării termenului stabilit şi până la predarea efectivă”.

 

„De ce trebuie să răscumpărăm apartamentele achitate acum 20 de ani?”

Imediat după ce au aflat că mai trebuie să scoată din buzunar diferite sume de bani pentru a deveni proprietari ai apartamentelor, oamenii au luat foc.
„Noi am fost în instanţă şi am obţinut o hotărâre definitivă şi irevocabilă pe care nimeni nu o poate contesta şi care trebuie aplicată, pentru că nimeni nu este mai presus de lege. Nu am contractat şi achitat apartamentele pentru a fi răscumpărate după 20 de ani la preţuri astronomice”, şi-a exprimat indignarea Elena Cuţui, una dintre persoanele care a plătit un milion de lei acum 15 ani pentru un apartament într-unul din blocurile 20, 21 şi 22.
Aceeaşi opinie a împărtăşit-o şi Leonard Tarnavschi, care pe 4 mai 1992 a plătit 1,237 milioane de lei. „Cu aceşti bani, la acea vreme cumpăram un apartament cu două camere în centrul municipiului Suceava şi îmi mai rămâneau şi bani. Banii au fost blocaţi, statul s-a folosit de ei, iar acum au tupeul să-mi ceară bani încă de-o garsonieră. E inacceptabil. Nu voi mai da nici un leuţ şi mă voi adresa instanţelor de judecată pentru a putea intra în posesia apartamentului”, a declarat Leonard Tarnavschi.
Şi Alina Elisei a împărtăşit opiniile colegilor de suferinţă. „Numai eu şi soţul meu ştim cum am achitat acei bani, iar acum să dăm alţii nu e cinstit. Probabil că ne vom căuta şi noi dreptatea în instanţă”, a mărturisit Alina Elisei.

 

Lungu: „Eu trebuie să respect hotărârile Consiliului Local”

Primarul Ion Lungu recunoaşte că instanţele de judecată au obligat administraţia locală să finalizeze blocurile 20, 21 şi 22, numai că în acele hotărâri nu s-a vorbit şi despre obligaţia ca lucrările să se realizeze cu bani de la buget.
„Nimeni nu spune că nu trebuie să mai achite bani. În această situaţie, s-a efectuat o expertiză, iar Consiliul Local a hotărât că fiecare dintre titularii contractelor trebuie să achite anumite sume de bani. Eu trebuie să respect acea hotărâre, nu am de ales. În plus, primăria este controlată de Curtea de Conturi, iar sumele pe care le-am cheltuit pentru finalizarea acelor blocuri ne vor fi imputate nouă. Nu am nimic împotrivă să le predau cheile dacă vor deschide procese, iar instanţa va spune că nu trebuie să mai achite vreun leu”, a precizat edilul Sucevei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Blocurile 20, 21 şi 22, un scandal fără sfârşit.
 Vizualizări articol: 2841 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Blocurile 20, 21 şi 22, un scandal fără sfârşit5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Pardon... trimis de
(24 nov 2009, 12:49:43
Mai bine zis: edilul sucevei nu stie cum sa-si acopere gaura din buget, pricinuita de campanii electorale!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei