Primul pacient cu o formă severă de gripă nouă a fost internat în Spitalul Judeţean de Urgenţă, unde urmează tratament specific cu Tamiflu. Bolnavul, un bărbat de 52 ani, din municipiul Suceava, suferă de afecţiuni asociate, respectiv diabet, hipertensiune arterială şi obezitate, însă evoluţia stării sale de sănătate este bună în urma medicaţiei administrate de către medicii infecţionişti, a informat ieri directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), dr. Marinela Grădinaru, care a subliniat că pacientul a prezentat primele semne de boală în data de 12 noiembrie.
Medicul a adăugat că acesta este cel de-al şaselea caz de gripă cu virusul AH1N1 care a fost confirmat în judeţ în cursul zilei de joi. Potrivit adjunctului DSP, joi, boala a mai fost diagnosticată la un cetăţean italian, la un bărbat în vârstă de 39 ani, o femeie de 23 ani din Rădăuţi şi la alte două femei din Fălticeni.
Precizăm că, ieri, gripa cu virusul AH1N1 a fost confirmată şi la un cadru didactic de la Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir” din Suceava, bilanţul cazurilor de gripă nouă de la această unitate de învăţământ ajungând astfel la patru (primele trei cazuri au fost înregistrate în rândurile elevilor, iar clasele în care învaţă aceştia şi-au suspendat în această săptămână activitatea).
Numărul cazurilor de gripă nouă din judeţ a ajuns astfel la 77, iar cu excepţia bărbatului de 52 ani din municipiul Suceava, toţi pacienţii au prezentat forme uşoare şi medii de gripă.
În unităţile închise din cauza gripei se pot organiza secţii de votare
Jumătate dintre bolnavii de gripă nouă, respectiv 38, sunt elevi, iar apariţia cazurilor de boală în rândul acestora a dus la închiderea a cinci unităţi de învăţământ şi la suspendarea activităţii unor clase din alte patru unităţi şcolare.
Marinela Grădinaru a subliniat, ieri, că suspendarea cursurilor în unităţile de învăţământ în care s-au semnalat cazuri de îmbolnăvire prin gripă AH1N1 nu restricţionează procesul de desfăşurare a alegerilor prezidenţiale.
“Ministerul Sănătăţii a comunicat că în unităţile şcolare pot fi organizate secţii de votare. După efectuarea activităţilor de curăţenie şi dezinfecţie, precum şi de aerisire a încăperilor din unităţile de învăţământ afectate, din punct de vedere medical nu mai există riscul de îmbolnăvire. Totuşi, având în vedere că în secţiile de votare există posibilitatea producerii de aglomeraţii umane, recomandăm încă o dată respectarea strictă a regulilor de igienă personală şi utilizarea batistelor de unică folosinţă, în special de către persoanele care prezintă simptome de viroză respiratorie”, a spus adjunctul DSP Suceava.