Locuitorii a două blocuri din municipiul Suceava, de pe strada Mihai Viteazul, sunt primii beneficiari ai programului naţional de reabilitare termică a clădirilor, acestea fiind primele investiţii realizate cu fonduri asigurate în proporţie de 80% de la bugetul de stat şi cel local.
Practic, locatarii blocurilor 12 şi 14 achită doar 20% din valoarea lucrărilor de anvelopare termică a clădirii, care cuprind atât izolarea termică a pereţilor exteriori, a terasei blocului şi planşeul subsolului, cât şi înlocuirea tâmplăriei cu geamuri termopan, aceleaşi materiale fiind utilizate şi la închiderea balcoanelor.
„Avem bucuria de a inaugura primele două blocuri din programul de reabilitare termică din municipiul Suceava. Anul acesta au fost prinse în program 1000 de apartamente, din 31 de blocuri, dar cum o parte dintre locatari nu au avut încredere că se va face ceva, au rămas în execuţie doar 16 blocuri. Cetăţenii de aici au avut noroc de o firmă serioasă, care a făcut lucrări de calitate şi în scurt timp. Costul de reabilitare termică a unui bloc a ajuns la aproximativ cinci miliarde de lei vechi, iar în medie, pe cele 30 de apartamente, vine un cost de 750 de euro/apartament. Din ce spun specialiştii, se estimează un randament energetic de 80% pentru aceste două blocuri”, a declarat primarul Sucevei, Ion Lungu, prezent ieri la recepţia primelor blocuri care vor obţine certificat de eficienţă energetică.
3000 de lei, izolarea termică a unui apartament de trei camere
Edilul şef al Sucevei a precizat că, pe lângă înfrumuseţarea oraşului, prin refacerea faţadelor blocurilor, una din principalele ţinte ale acestui program este reducerea consumului de energie termică pe apartament, specialiştii susţinând că acesta se poate reduce chiar şi la jumătate.
Conform preşedintelui de asociaţie, Ioan Smoleac, valoarea lucrărilor la un apartament de trei camere, la care s-au înlocuit geamurile şi s-a făcut anveloparea termică a clădirii, este de aproape 3000 de lei.
“Cel mai mare avantaj este pentru cei care vor vedea în factura la gaz sau energie termică diferenţe în minus, şi destul de substanţiale.
A avea o locuinţă cu un asemenea confort termic, cu certificat energetic şi cu o valoare de apartament mai mare, dacă ar vrea să vândă, merită efortul de a achita cei 3000 de lei care le revin, în medie, la lucrare”, a adăugat Lucian Avram, reprezentantul firmei de construcţii Agacon, care a executat anveloparea termică a celor două blocuri.
Lucrările de reabilitare termică a blocurilor 12 şi 14 de pe strada Mihai Viteazul au început pe 12 octombrie 2009 şi au fost finalizate în data de 20 noiembrie, deşi termenul de finalizare a construcţiei, aşa cum era prevăzut în autorizaţie, era de 12 februarie 2010.
Reabilitare termică gratuită, odată mansardarea blocului
Pentru ca anul viitor programul de reabilitare termică să fie extins la mai multe blocuri din Suceava, primarul Ion Lungu a venit cu o propunere pentru cei cu venituri insuficiente:
„Reţinerile multora dintre cei care nu au intrat în acest proiect anul acesta este legată de lipsa banilor – cota lor din lucrare, de aceea voi intra anul viitor cu un proiect de Consiliu Local, prin care, acolo unde este cazul, să poată primăria interveni, în schimbul terasei blocului, unde să putem construi locuinţe sociale şi pentru tinerii care au peste 35 de ani şi nu se mai încadrează în criteriile de locuinţe ANL”.
Astfel, locatarii blocului respectiv nu vor mai avea nimic de achitat din contravaloarea izolării termice a blocului, conform standardelor impuse de programul naţional, dar vor avea exact aceleaşi beneficii, cu condiţia să permită mansardarea blocului, iar spaţiile obţinute astfel să fie gestionate de primărie.