Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava a inaugurat săptămâna aceasta Cabana de vânătoare Şipoţel, un obiectiv care a intrat în patrimoniul instituţiei de învăţământ superior sucevean din anul 2004. Reabilitarea cabanei a însemnat o investiţie de trei milioane de lei, o parte din bani fiind alocaţi de Ministerul Educaţiei, iar restul investiţiei finalizându-se cu fonduri proprii ale universităţii.
Cabana este situată în comuna Râşca, la 50 de kilometri de municipiul Suceava, şi este amplasată pe un teren de 1500 de metri pătraţi. Clădirea are o suprafaţă de 950 de metri pătraţi. În cabană au fost amenajate 15 camere, două apartamente, o sală de seminarii de 30 de locuri, un restaurant şi o sală de mese de 52 de locuri.
Rectorul Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava, Adrian Graur, a declarat că „studenţii de la Facultatea de Silvicultură vor folosi cabana pentru stagiile de practică, însă, în acelaşi timp, aici se vor organiza şi multe reuniuni ale universităţii”.
Lucrări de sistematizare pe verticală a Corpului A
Pe lângă lucrările de reabilitare a cabanei, unde s-au investit trei milioane de lei, Universitatea „Ştefan cel Mare” a inaugurat miercuri seara şi Complexul de nataţie şi kinetoterapie, o investiţie de 11 milioane de lei, iar lucrările nu se opresc aici. Rectorul Adrian Graur a anunţat că în scurt timp universitatea intenţionează să finalizeze lucrările la căminul 3, aula cu 200 de locuri, clubul studenţesc şi tunelul de legătură între corpul istoric A şi corpul E. De asemenea, Adrian Graur a mai spus că „în următorii doi ani se vor face lucrări de sistematizare pe verticală a Corpului A al universităţii, clădire proiectată în anul 1970, pentru 1000 de studenţi, şi care nu mai corespunde cerinţelor actuale şi celor 14 mii de studenţi ai universităţii”. Pentru această lucrare, rectorul universităţii a spus că sunt necesare 20 de milioane de lei.
Bani mai puţini pentru investiţii
Noul campus universitar urmează a fi construit pe cele 30 de hectare de teren pe care Universitatea „Ştefan cel Mare" le-a primit la ieşirea din Suceava spre comuna Moara. „Sperăm ca în cinci ani de zile să finalizăm structura noului campus”, a declarat Adrian Graur.
În noul campus se vor construi spaţii de învăţământ şi de cazare, o bază sportivă pentru fotbal, un bazin de înot de dimensiuni olimpice, o sală polivalentă cu suprafeţe pentru jocul de handbal, volei, baschet, tenis, badminton, gimnastică, un complex dendrologic cu sere, grădină botanică şi parc dendrologic, laboratoare şi centre de cercetare şi o Casă a Tineretului. Proiectul cuprinde şi construirea a două cămine studenţeşti de 300 de locuri fiecare, un bloc de apartamente tip ANL pentru cadrele didactice tinere din universitate şi o cantină tip restaurant cu 200 de locuri pe serie. În campus se preconizează şi realizarea unui canal pentru canotaj cu lungimea de 500 de metri.
Ministerul Educaţiei a alocat Universităţii „Ştefan cel Mare" Suceava, pentru investiţii în acest an universitar, suma de 12 milioane de lei, cu opt milioane de lei mai puţin faţă de anul trecut.
(20 nov 2009, 11:43:20