Nemulţumiţi de pierderea sporurilor salariale, cei 28 de angajaţi ai Centrului Judeţean de Transfuzie Sangvină (CJTS) Suceava aşteaptă rezultatele tratativelor de la Bucureşti pentru a decide dacă de săptămâna viitoare iniţiază sau nu acţiuni de protest.
Salariaţii spun că se vor alătura protestelor declanşate deja de unii colegi din ţară, după ce au văzut că pe fluturaşii de salariu erau mai puţini bani.
„Nu ştim ce se va întâmpla, dacă vom protesta sau nu. Aşteptăm până luni să vedem dacă vom primi sau nu sporurile”, a spus directoarea unităţii, Maria Pilat.
Ea a adăugat că, în cazul în care sporurile salariale rămân pierdute, Legea 392/2009 privind diminuarea cheltuielilor de personal cu 15,5% lunar, care a intrat în vigoare de joia trecută, nu va mai fi aplicată la nivelul unităţii. Şi asta, deoarece prin pierderea acestor drepturi băneşti s-a realizat deja o economie la buget, de 36,5%, dublă faţă de cea prevăzută, de 15,5%. Dacă, totuşi, sporurile se acordă din nou, angajaţii vor merge, săptămâna viitoare, câte patru zile în concediu fără plată. Având în vedere deficitul şi aşa mare de personal, eventualul concediu forţat al salariaţilor de la CJTS ar putea paraliza activitatea unităţii, ceea ce înseamnă dificultăţi în onorarea cererilor de sânge din partea spitalelor.
Fonduri suplimentare pentru completarea drepturilor salariale
Guvernul României a alocat Ministerului Sănătăţii fonduri suplimentare de 8.000.000 lei pentru completarea drepturilor salariale acordate personalului din sistemul sanitar, în lunile noiembrie şi decembrie ale acestui an. Ieri, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, dr. Cristian Irimie, a anunţat că din cele 8.000.000 lei vor fi asigurate drepturile pentru aproximativ 8.000 de angajaţi, bugetari din 55 unităţi direct subordonate MS şi finanţate integral de la bugetul de stat, cum ar fi institute de sănătate publică, centre de transfuzii, centre de transplant, precum şi pentru cele 42 de direcţii de sănătate publice.
De asemenea, oficialul MS a declarat că Legea 392/2009 privind diminuarea cheltuielilor de personal cu 15,5% lunar, până la sfârşitul anului nu prevede excepţii pentru nici un domeniu, ca urmare trebuie aplicată şi în sistemul sanitar. Cristian Irimie a precizat, însă, că managerii, cu acordul sindicatelor, au flexibilitatea de a identifica soluţiile necesare pentru reducerea cheltuielilor de personal fără a afecta activitatea medicală.