Dacă la începerea sezonului rece, în locuinţele a mii de suceveni căldura nu s-a făcut simţită din cauza datoriilor foarte mari către Termica, în prezent, doar două blocuri sunt debranşate de la reţeaua de termoficare.
Viceprimarul Lucian Harşovschi a spus că, în urma discuţiilor purtate de conducerea Primăriei Suceava cu cea a societăţii de termoficare, dar şi ca urmare a eforturilor depuse de asociaţiile datornice, de a-şi achita o parte din datorii, căldura a revenit în aproape toate blocurile care erau debranşate de la Termica.
“Căldura a revenit chiar şi în locuinţele celor de la Asociaţia 75, care au o datorie de 1,3 miliarde lei vechi la Termica. Locatarii au beneficiat de înţelegere din partea conducerii Termica după ce, în urma cercetărilor făcute, s-a descoperit că la această asociaţie lipsesc din contabilitate 1,3 miliarde de lei vechi, dar şi după ce oamenii au strâns bani şi au achitat zilele trecute aproape 32 de milioane de lei vechi. Acum au semnat şi un acord de plată etapizată a datoriilor, dându-li-se un răgaz să recupereze banii de la cei care sunt responsabili de delapidare”, a declarat Lucian Harşovschi.
În momentul în care Termica a început furnizarea căldurii în municipiul Suceava, nouă asociaţii de proprietari nu primeau deloc căldură, iar unele nici apă caldă, din cauza datoriilor imense.
Blocul H10 şi “Blocul groazei” – singurele fără căldură
Singurele blocuri în care caloriferele din apartamente sunt doar de decor, dacă au mai fost păstrate de locatari, sunt blocul H10, de pe strada Oituz, precum şi blocul 48A, de pe strada Mărăşeşti, cunoscut şi sub numele de “Blocul groazei”.
Motivul pentru care locatarii din cele două blocuri nu au beneficiat de aceeaşi înţelegere din partea societăţii de termoficare îl reprezintă atât datoriile foarte mari pe care le au de achitat, vechimea lor, dar şi faptul că nu au încercat măcar să ajungă cu plăţile la zi.
Astfel, în cazul blocului H10, cei 30 de locatari ai blocului au de achitat către Termica o datorie de 320 de milioane lei vechi, din care nu s-a mai achitat nimic de ani de zile.
O situaţie asemănătoare este şi la blocul 48A, unde o parte din locatari nu şi-au plătit de foarte multă vreme utilităţile consumate, motiv pentru care într-o vreme au fost debranşaţi chiar şi de la apă rece, iar ocazional, şi de la reţeaua de electricitate.
Directorul societăţii de termoficare, Constantin Plăcintă, a precizat că, dacă asociaţiile care au semnat acorduri de eşalonare a plăţilor nu vor face eforturi să achite o parte din datoriile restante, înţelegerea făcută cu ei nu mai este valabilă, prima măsură care urmează a fi luată fiind cea de întrerupere a furnizării apei calde.
Aceleaşi consecinţe se pot abate şi asupra asociaţiilor cu datorii foarte vechi, motiv pentru care şi penalităţile au ajuns să fie mai mari decât suma restantă, săptămâna viitoare urmând să fie făcută o nouă analiză a restanţierilor la plată.
(20 nov 2009, 18:53:12