Pomicola Fălticeni trebuie să încaseze despăgubiri record de aproape 16 miliarde de lei vechi după ce două societăţi i-au livrat apă chioară în locul soluţiei pentru combaterea rapănului şi făinării. Pentru a obţine această sentinţă definitivă şi irevocabilă a fost nevoie de trei ani de procese, la mai multe instanţe din România.
Procesul privind acordarea despăgubirilor pentru recolta de fructe compromisă s-a încheiat anul acesta. Prin decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, o societate din Bucureşti, SC Syngenta Agro Serv SRL, a fost obligată la plata a 1,578 de milioane de lei (15,78 de miliarde de lei vechi). Totul a plecat de la un contract încheiat în primăvara anului 2005, între Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare pentru Pomicultură Fălticeni şi SC Agrofarm Serv SRL Botoşani. Contractul prevedea livrarea a 112 litri de fungicid Score 250 EC, importat de la SC Syngenta Agro Serv SRL Bucureşti.
Prin contract, Pomicola Fălticeni a primit garanţia cu privire la calitatea produsului.
Aşa se face că în perioada 5-8 mai 2005, pe plantaţiile de măr din Fălticeni a fost aplicat tratamentul, în condiţiile menţionate de producător. Surpriză însă: tratamentul nu a avut nici un efect, iar după 7 zile s-a constatat o explozie a infecţiei cu rapăn în plantaţie, cu toate că în prospect se menţiona că timp de 14 zile soluţia este eficientă şi nu se poate întâmpla nimic.
Producţie de 400 de tone, în loc de 3.300 de tone de mere
Cu toate tratamentele efectuate ulterior, producţia anului 2005 a fost compromisă. Aşa se face că în locul unei producţii de aproximativ 3.300 de tone de mere, s-au obţinut doar circa 400 de tone.
Din aceste motive, Pomicola Fălticeni şi-a angajat un avocat, în persoana Luminiţei Nedelcu, şi a acţionat în judecată firmele care au livrat fungicidul, solicitând despăgubiri de 2,9 milioane de lei (29 de miliarde de lei vechi).
„Procesul s-a lungit pe o perioadă de trei ani din mai multe motive. Mai întâi, a fost strămutat de la Tribunalul Suceava la Tribunalul Galaţi, iar apoi s-au parcurs toţi paşii prevăzuţi de lege. Acum suntem în faza în care executorul judecătoresc a pus în aplicare decizia şi aşteptăm ca banii să ajungă în conturile Pomicola Fălticeni”, a declarat Luminiţa Nedelcu.
„Tratamentul” cu apă chioară a avut efecte negative şi anul următor
Directorul Staţiunii de Cercetare şi Dezvoltare pentru Pomicultură Fălticeni Gheorghe Lazăr s-a declarat mulţumit de succesul obţinut chiar şi după o perioadă atât de mare. El a menţionat că efectele negative asupra livezilor de măr de pe cele 129 de hectare din administrarea societăţii din Fălticeni s-au resimţit şi ulterior.
„Pentru că starea de vegetaţie a fost compromisă în 2005, au existat probleme serioase şi anul următor. Din estimările noastre rezultă că producţia din anul următor aplicării tratamentului cu Score 250 EC a fost cu o treime mai mică faţă de un an normal. Din păcate, pesticidele au preţuri tot mai ridicate, iar efectele sunt tot mai scăzute”, a spus Gheorghe Lazăr.
Pentru cantitatea de 112 litri de fungicid Score 250 EC, Pomicola Fălticeni trebuia să achite în 2005 suma de 50.000 de lei (500 de milioane de lei vechi), adică mai mult de 100 de euro pe litru.