Preşedinţii celor 654 de secţii de votare din judeţul Suceava au fost instruiţi cu privire la obligaţiile pe care le au în ceea ce priveşte organizarea şi desfăşurarea alegerilor prezidenţiale din 22 noiembrie 2009 şi a referendumului pentru parlament unicameral şi reducerea numărului de parlamentari.
În cadrul întâlnirii, prefectul judeţului, Sorin Popescu, a solicitat preşedinţilor secţiilor de votare, dar şi primarilor de localităţi, ca fiecare secţie să dispună de un număr suficient de cabine de vot şi de trei urne fixe, una pentru alegerile prezidenţiale, una pentru referendumul pentru parlament unicameral şi una pentru reducerea numărului de parlamentari. Prefectul a arătat că în fiecare secţie de votare trebuie să existe câte o urnă mobilă, cu excepţia celor 160 de secţii speciale, amenajate doar pentru alegătorii care în ziua votării se află în altă localitate decât cea de domiciliu, care trebuie să declare în scris pe propria răspundere că nu au mai votat şi nu vor mai vota la acel tur de scrutin.
Făcând referire la secţiile speciale, Popescu a precizat că, potrivit unei decizii a Biroului Electoral Central, camerele video care vor fi amplasate în secţiile speciale vor fi îndreptate spre interiorul secţiei, astfel încât să poată surprinde şi identifica cetăţenii care îşi exercită dreptul de vot, în momentul în care introduc buletinele de vot în urne, cu respectarea secretului votului.
În ziua votului vor fi îndepărtate doar materialele electorale de pe secţiile de votare
Sorin Popescu a mai precizat că, potrivit prevederilor legale, după încheierea campaniei electorale, pe data de 21 noiembrie 2009, ora 7:00, primarii localităţilor au obligaţia de a dispune îndepărtarea materialelor electorale de orice tip din şi de pe sediul secţiei de votare, însă nu şi cele aflate în zona de protecţie a secţiilor, respectiv o distanţă de 500 de metri de la acestea. El a mai spus că în ziua votării, între orele 7,00 - 21,00 sunt interzise comercializarea şi consumul băuturilor alcoolice în spaţiul de protecţie al secţiei de votare.
„După această instruire, în data de 21 noiembrie 2009 membrii Grupului Tehnic din cadrul Prefecturii se vor deplasa în teren pentru a verifica modul de amenajare a secţiilor de votare”, a mai spus prefectul.
STS a împărţit telefoane mobile şi cartele pentru 648 de secţii de votare
Tot la şedinţa de ieri, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale Suceava a distribuit telefoane mobile şi cartele pentru 648 de secţii de votare în vederea asigurării comunicării cu Biroul Electoral Judeţean Suceava în ziua votării. Aparatele vor fi returnate după finalizarea alegerilor.
Trebuie spus că la alegerile din data de 22 noiembrie 2009, la trei secţii de votare, comunicaţiile vor fi asigurate cu ajutorul poliţiştilor, iar la o secţie de votare prin intermediul angajaţilor Direcţiei Silvice.