Poliţistul care a instrumentat dosarul privind acuzaţia de luare de mită în cazul profesorului de înot de la Şcoala Generală Nr. 3 din municipiul Suceava se confruntă cu o întreagă serie de „bile negre”, fiind sancţionat pentru abateri disciplinare.
Retrogradat din funcţia de şef de birou din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor Suceava, printr-o decizie a Comisiei de Disciplină a Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, comisarul şef Niculai Ilaş a făcut imediat contestaţie la Inspectoratul General al Poliţiei Române, obţinând anularea deciziei luate împotriva sa.
Invocând faptul că ar fi vorba de date cu caracter personal, conducerea IPJ Suceava a refuzat să precizeze pentru ce fel de abateri a fost sancţionat comisarul şef.
Singurul aspect cert este că măsura Comisiei de Disciplină vizează o întreagă serie de presupuse nereguli în ceea ce priveşte activitatea comisarului şef Niculai Ilaş şi, dacă avem în vedere şi modul de instrumentare al dosarului de la Şcoala Nr. 3, semnele de întrebare cu privire la activitatea poliţistului şi a unora dintre colegii săi de la Serviciul de Investigare a Fraudelor sunt cât se poate de pertinente.
În ceea ce priveşte dosarul de luare de mită care l-a vizat pe profesorul de înot, am fost informaţi că ancheta internă dispusă de conducerea IPJ Suceava în urma seriei de articole publicate în paginile ziarului nostru este în curs.
Povestea dosarului de la Şcoala 3
Reamintim că profesorul de înot Cătălin Rădăşan, de la Şcoala Nr. 3, a fost găsit nevinovat într-un dosar de luare de mită în care a fost cercetat pentru că ar fi luat bani de la 18 părinţi ai elevilor săi, pentru a le primi copiii la clasa la care predă.
Procurorul de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava care a analizat dosarul a arătat că poliţiştii, coordonaţi în cercetare de comisarul şef Ilaş, au întocmit dosarul şi l-au trimis la Parchet, deşi nu existau date sau indicii care să susţină săvârşirea vreunor fapte de corupţie, după ce i-au chemat pe toţi cei 18 părinţi la poliţie în mod suspect, într-o zi de duminică. Aici, precizează procurorul în rezoluţia de neîncepere a urmăririi penale, oamenii legii le-au solicitat părinţilor să declare nereal o situaţie de fapt şi chiar le-au dictat unele paragrafe din declaraţiile olografe.
(18 nov 2009, 11:29:24