Asistenţii maternali vor avea concediu doar pe hârtie.
Ei sunt singurii angajaţi ai Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava care lucrează 24 din 24 de ore şi nu au cum să îşi părăsească copiii luaţi în plasament. Ei vor fi trecuţi pe liste cu zile libere neplătite, dar îşi vor continua activitatea, ca şi cum ar fi în timpul serviciului.
Directorul adjunct administrativ al Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava, Mona Săndulescu, ne-a spus că nu s-au primit lămuriri de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului, motiv pentru care „vom proceda la fel ca şi colegii noştri din alte judeţe”. „Vom purta discuţii cu asistenţii maternali, care, oricum, au spus că nu îşi vor părăsi copiii. Au înţeles şi sindicaliştii acest lucru”, a mai spus Mona Săndulescu.
Angajaţii Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava îşi vor lua opt zile de concediu fără plată până la sfârşitul anului.
„Ne-am gândit că este normal ca şefii centrelor de plasament să se consulte cu colegii şi să facă listele cu zilele libere de comun acord, pentru a nu se perturba activitatea nici unui serviciu. Oricum, dacă vor exista centre în care nu se poate acoperi o tură, din cauză că în această perioadă sunt şi multe persoane în concediu, vom trimite personal dintr-un alt centru, pentru a se evita orice probleme”, a declarat Mona Săndulescu.
Încălcarea unui drept fundamental al asistaţilor social
Săptămâna trecută, preşedintele executiv al Sindicatului Judeţean al Angajaţilor din Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava, Sonia Cuseac, organizaţie afiliată la CNS „Cartel ALFA” şi F.N.S. „PRO-ASIST”, declara că „ prin aplicarea concediului fără plată se încalcă un drept fundamental al asistaţilor social, copii şi adulţi, care sunt destul de nefericiţi şi atunci când noi avem impresia că facem totul pentru ei!”. Ea a explicat că „în cazul concediului fără plată – concediu pe care membrii noştri de sindicat nu şi-l doresc, nimeni nu va veni la locul de muncă. De ce lovim mereu în cei de jos? De ce să diminuăm veniturile unor angajaţi care câştigă în medie 700 lei lunar? Cu ce vor pleca acasă în ziua de salariu? Mulţumim pentru cadoul de Moş Nicolae, dar şi pentru cel de Moş Crăciun! Vi le dăruim…”.