Numărul infracţiunilor de ultraj împotriva oamenilor legii din judeţul Suceava a crescut considerabil în acest an, înregistrându-se cazuri de poliţişti ameninţaţi cu arma, înjuraţi, înjunghiaţi, agresaţi.
Nu mai departe de săptămâna trecută, un jandarm a fost lovit cu capul în gură de un individ în locuinţa căruia avea loc o percheziţie domiciliară. Deşi în imobilul respectiv, din comuna Vama, se aflau mai mulţi poliţişti şi jandarmi, iar totul se desfăşura perfect legal, agresorul a avut tupeul să sară la bătaie şi să-l lovească pe jandarmul cu pricina. Deşi pe moment a fost încătuşat, procurorii au decis că nu-l pot duce pe agresor la arestare, întrucât victima are doar câteva zile de îngrijiri medicale şi nu a suferit leziuni grave.
Potrivit legislaţiei actuale, magistraţii nu pot dispune arestarea preventivă a autorilor de ultraje decât dacă victimele lor au peste 20 de zile de îngrijiri medicale.
Sindicaliştii poliţiştilor suceveni cer, ca şi colegii lor din întreaga ţară, pedepse mai aspre împotriva infracţiunilor de ultraj.
Tăiat cu cuţitul de un individ pe care l-a prins la furat
Şeful postului de poliţie al comunei Păltinoasa, agentul şef Vasile Grumăzescu, este unul dintre poliţiştii ultragiaţi.
Pe data de 1 septembrie a.c., şeful de post a fost atacat cu cuţitul şi tăiat la mână de un individ din comună (Costel Marcel Solomon, 31 de ani) pe care îl prinsese în flagrant la furat.
Agresorul a ajuns în spatele gratiilor, dar nu pentru faptul că l-a atacat şi tăiat pe poliţist, ci pentru infracţiunea de furt calificat.
Poliţist bătut de trei fraţi, de faţă cu zeci de martori
Agentul Florin Cristi Tabarcea, ajutorul şefului de post de la Dumbrăveni, a fost luat la bătaie de trei fraţi din comună (Viorel, Sorin-Petru şi Cătălin Mihai Bejinariu), care l-au aşteptat în apropierea blocului în care locuieşte şi au tăbărât pe el, nemulţumiţi că nu l-a amendat pe un consătean cu care aveau un conflict mai vechi.
Deşi plin de vânătăi, ajutorul şefului de post a primit între 17 şi 18 zile de îngrijiri medicale, situaţie în care bătăuşii săi ar fi rămas în libertate.
Ghinionul indivizilor care l-au bătut pe poliţist a fost că au făcut-o în public, sub privirile a zeci de consăteni, fraţii Bejinariu fiind încarceraţi în arestul poliţiei pentru săvârşirea infracţiunii de ultraj contra bunelor moravuri.
Lovit în cap cu un vas de ceramică
Agentul Dinu Ciubucă, de la postul de poliţie Sadova, s-a ales cu 11-12 zile de îngrijiri medicale după ce a fost lovit în cap cu un vas de ceramică de un individ care, pe fondul consumului de alcool, a început să facă scandal. Agresorul poliţistului a rămas în libertate.
Pe data de 18 martie a.c., un tânăr din comuna Şerbăuţi a început să-i înjure şi să-i ameninţe pe poliţiştii care l-au oprit în trafic, pe raza localităţii, pentru un control de rutină.
La un moment dat, tânărul cu pricina a încercat chiar să-l lovească pe unul dintre poliţişti, acesta reuşind însă să evite lovitura.
Pedepse prea blânde
Pe rolul instanţelor sau unităţilor de parchet din judeţ se află şi alte dosare de ultraj împotriva oamenilor legii.
Codul Penal în vigoare prevede, pentru astfel de fapte, pedepse cuprinse între 6 luni şi 3 ani de închisoare sau amendă.
De cele mai multe ori, agresorii primesc o pedeapsă penală de cel mult 1000 de lei şi scapă fără nici o zi de puşcărie.
Sute de poliţişti ultragiaţi, anual, la nivel naţional
Potrivit unor statistici ale Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC), în primele nouă luni ale anului 2009 au fost înregistrate nu mai puţin de 301 infracţiuni de ultraj, ale căror victime au fost 403 poliţişti şi 18 poliţişti de frontieră.
Doar în 27 de cazuri s-a luat măsura arestării preventive.
Cifrele arată că, în 116 cazuri, poliţiştii care au fost ultragiaţi interveniseră singuri la evenimentele care le solicitaseră prezenţa.
„Avertizăm, cu regret, că oamenii obişnuiţi încep să îşi facă singuri dreptate, pentru că sesizează cum politia este depăşită logistic pentru a interveni la solicitări, precum şi legislaţia precară, faţă de realitatea socială”, transmit reprezentanţii SNPPC.
(16 nov 2009, 12:13:13