Localitatea Vatra Dornei este cunoscută şi sub numele de „Perla Bucovinei”. Staţiunea aşezată la o altitudine de 800 de metri, este cunoscută printre iubitorii sportului montan, dar şi printre cei care doresc să-şi petreacă un concediu într-o oază de linişte. Aici puteţi practica sporturi precum rafting, mountain biking, extreme biking, parapantă, schi sau puteţi face o plimbare prin parcul staţiunii doar pentru a vă bucura de aerul puternic ionizat.
Ghidul nostru de astăzi este Petru Ariciuc, şef serviciu Turism Salvamont Vatra Dornei. Vom afla împreună câteva dintre motivele pentru care această staţiune bucovineană nu ar trebui să lipsească de pe lista destinaţiilor dumneavoastră de vacanţă.
„În primul rând să nu uităm că Vatra Dornei este o staţiune climaterică beneficiind de trei baze de tratament, una fiind probabil cea mai modernă din ţară, Complexul Bradul Călimani. Tratamentul este îndreptat către afecţiuni ale sistemului nervos periferic, sistemului locomotor şi cardiovascular. O destinaţie importantă o reprezintă Parcul Municipal care este indicat ca zonă cu un grad ridicat de aero-ionizare. Este pe locul trei în ţară după celelalte două mari staţiuni balneoclimaterice româneşti, Băile Felix şi Herculane. Mai avem apoi 300 de kilometri de trasee montane pe patru masive: Suhard, Călimani, Giumalău şi Munţii Bistriţei. Se mai poate practica raftingul, chiar în condiţii foarte bune toamna şi turismul ecvestru. În vecinătatea staţiunii se află partea nordică a Parcului Naţional Călimani, cu două rezervaţii geologice, iar traseele sunt foarte accesibile”, ne-a povestit Petru Ariciuc.
Munţii Rarău şi Giumalău sunt masive muntoase apropiate, situate la nord de Valea Bistriţei. Dacă Rarăul este un simbol turistic al Bucovinei, Munţii Călimani reprezintă cel mai grandios complex vulcanic din Carpaţii Româneşti. Pe aceste masive muntoase puteţi urca pe nenumărate trasee marcate, dedicate atât începătorilor cât şi alpiniştilor experimentaţi.
„Un traseu foarte drag nouă celor de la Salvamont este cel care porneşte dinspre satul Gura Haitii către Rezervaţia geologică 12 Apostoli. Este un traseu destul de uşor, marcat cu punct albastru. Plecarea se face chiar din capătul satului Gura Haitii, durează aproximativ trei ore şi se ajunge la altitudinea de 1760 de metri. Acolo sunt câteva stânci care au fost modelate de vânt, cea mai reprezentativă fiind Moşul. Se spune că în vremuri străvechi acolo au avut loc petreceri, serbări. S-au găsit nişte monoliţi în zonă care sunt mărturie ale unor civilizaţii străvechi, care aveau cultul soarelui. Iată un traseu lejer pentru turişti prin Parcul Naţional Călimani”, a completat şef serviciu Turism Salvamont Vatra Dornei.
Cu pluta pe Bistriţa
În Bucovina se poate practica river rafting pe Valea Bistriţei. Râul Bistriţa este considerat unul dintre cele mai bune râuri repezi de munte pentru practicarea acestui sport, întrucât are grade de dificultate care fac ca această aventură să fie accesibilă atât începătorilor cât şi profesioniştilor. Datorită debitului ridicat al râului se poate efectua river rafting din aprilie şi până în octombrie. River raftingul are un traseu mai scurt, de aproape doi kilometri, care se parcurge de mai multe ori. Plimbările cu barca, pe de altă parte, se fac pe distanţe de până în 20 de kilometri şi durează aproximativ două ore jumătate, trei ore
Foto-safari
Excursiile de observare a naturii, de tip „foto-safari” sunt organizate periodic în zona Vatra Dornei. Vor porni cu dumneavoastră, în această aventură persoane specializate care vă vor asigura interpretarea şi identificarea nenumăratelor plante, animale sau chiar peisaje. Probabil nu ştiaţi că la 18 km sud-vest de Vatra Dornei, în rezervaţia floristică „Poiana Stampei”, puteţi întâlni o plantă carnivoră, monument al naturii, denumită „Roua cerului”.
Turism ecvestru
Dacă sunteţi amatorului turismului ecvestru, veţi găsi în Vatra Dornei destinaţia ideală. Veţi putea pleca cu cai de rasă huţulă, împreună cu ghizi montani specializaţi şi echipamente performante, pe trasee cu o durată de la câteva ore până lşa chiar şase zile.
Petru Ariciuc, ghidul nostru a subliniat că oferta este diversă: „Echitaţia se poate practica împreună cu rangerii de la Parcul Naţional Călimani sau în Vatra Dornei, cu o firmă specializată. Se pleacă din satul Gura Haitii, la 25 de km de Vatra Dornei, în zona Dealului Runc. Costă aproximativ 20 de lei pe oră, dar depinde de numărul de turişti şi de traseul ales. Sunt oferte de trasee, deosebite, de 2 – 3 zile, în munte cu campare noaptea în cort”.
La distracţie sau la muzeu
În cazul în care mai aveţi energia necesară, vă puteţi retrage într-unul din cluburile din staţiune sau puteţi petrece câteva ore într-un centru foarte modern de bowling.
În cursul zilei, de ce nu, puteţi vizita Muzeul de Ştiinţele Naturii şi Cinegetică Vatra Dornei. Aici este prezentată flora şi fauna Ţării Dornelor. Concret, exponatele reflectă evoluţia faunei, istoricul vânătorii, trofee, toate într-o prezentare modernă, atrăgătoare, prin dioramă şi biotipuri.
Gastronomia bucovineană
Pensiunile din Vatra Dornei, nu puţine la număr, au oferte foarte diverse. Pentru o noapte de cazare veţi scoate din buzunare între 30 şi 100 de euro, bineînţeles în funcţie de gradul de confort ales. Însă nu ar trebui să uitaţi că vă veţi caza în tărâmul reţetelor fabuloase, păstrate de generaţii în familie.
Gastronomia bucovineană reprezintă o adevărată artă culinară. Ingredientele folosite sunt naturale şi proaspete. Femeile gătesc aici aşa cum făceau mamele şi bunicele lor iar toţi cei care le trec pragul, fără excepţie, se delectează cu vestitele plăcinte „poale-n brâu”, balmoş, tochitură moldovenească, ciuperci sau păstrăv păstrat în cobză.
Petru Ariciuc mi-a spus că în jurul unor anumite feluri de mâncare s-au creat chiar legende.
Însă pentru a le afla, va trebui să răspundeţi pozitiv invitaţiei noastre în Bucovina, la Vatra Dornei.
(Daniel ONEA, redactor RRI)